Fakta: VM-truppen

Målvakter: Sara Hjorting, Pixbo, Emelie Frisk, Täby.

Backar: Moa Tschöp, Kais Mora, Linn Lundström, Dietlikon, Schweiz, Katarina Bjuhr, Iksu, Sofie Andersson, do, Sanna Scheer, Rönnby Västerås, Emelie Wibron, Iksu, IIza Rydfjäll, do.

Forwards: Anna Wijk, Kais Mora, Johanna Holmbom, do, Amanda Delgado Johansson, Uppsala, Amanda Larsson, Linköping, Jennifer Stålhult, Täby, Louise Wickström, do, Therése Karlsson, Kais Mora, Anna Jakobsson, Endre, Cornelia Fjellstedt, Iksu, Sara Helin, Pixbo Wallenstam, Josefina Eiremo, Iksu.

Fakta: Innebandy-VM

VM spelas i finländska Tammerfors mellan den 4 och 12 december.

Sveriges gruppspelsmatcher (grupp B):

4 december: Tyskland–Sverige.

6 december: Sverige–Tjeckien.

7 december: Sverige–Lettland.

Sannolikt vinner Sverige gruppen och går direkt till kvartsfinal den 10 december. Semifinalerna spelas den 11 december och finalen den 12 december.

Förbundskaptenen Andreas Lundmark, som nu tagit ut truppen till VM i Tammerfors i december, hade faktiskt önskat att hans landslag skulle åka på stryk inför VM.

– Jag hade en känsla av att det fanns en falsk trygghet bland spelarna och därför önskade jag att det skulle bli förlust mot Finland och fick det i och med brakförlusten i finnkampen i september. Det var en bra väckarklocka, säger han.

Det uppväckta svenska landslaget såg till att vinna stort över Finland i Euro Floorball Tour för en dryg vecka sedan, 7–4 i finalen.

I Lundmarks trupp finns fem VM-debutanter. En av dem är 19-åriga (20 på fredag) Amanda Delgado Johansson som debuterade i landslaget för drygt ett år sedan.

– Hon är redan en världsstjärna – komplett, hårt arbetande och oerhört duktig med boll, berömmer Lundmark.

Uppsala-forwarden ser fram emot att spela sitt första senior-VM.

– Det ska bli spännande. Jag hoppas att jag ska få ut mitt spel. Jag ska jobba stenhårt offensivt och defensivt och försöka bidra med lite mål och assist, säger hon.

Osäkert med Holmbom

För bara några dagar sedan meddelade Cassandra Edberg att hon lägger av med innebandyn med omedelbar verkan. Det var överraskande även för Lundmark.

– Det slog ner som en blixt. Hon var kanske i sitt livs form, så det är helt klart ett tapp, säger han.

Johanna Holmbom skadade knät för ett par veckor sedan och är fortfarande ett osäkert kort.

– Rehabiliteringen går framåt och hon jobbar stenhårt för att bli redo, men det är lite oklart om hon hinner, säger Lundmark, som har reserver att ta in om Kais Mora-forwarden inte kan spela.

Wibron tillbaka

För två år sedan fick inte backstjärnan Emelie Wibron plats i VM-truppen. Nu är hon tillbaka.

– Det är lite speciellt. Hon spelar forward i Iksu och back i landslaget och klubbkompisen Cornelia Fjellstedt gör tvärtom, spelar back i Iksu och forward i landslaget. Emelie har gjort en fantastisk resa sedan senaste VM, har kommit in bra i laget och levererar väldigt bra innebandy, säger förbundskaptenen.