Det europeiska simförbundet Lens beslut att ge Israel kortbane-EM har förstås varit kontroversiellt.

Så sent som i mitten av oktober försökte Ungern att lansera sig själva för att ta över mästerskapet. Ett drag som väckte ilska hos Israel som arrangerar sim-EM för första gången.

Den lilla nationen har garanterat att säkerheten inte ska bli något problem. Det har räckt för de flesta. Enligt Len deltar rekordantalet 500 simmare i EM och 48 av 52 nationer finns med.

"Säkerhetsvakt hela tiden"

Mästerskapet avgörs i Netanya, tre mil norr om Tel Aviv, på Wingate Institute som är ett idrottsuniversitetsområde. Stället är inhägnat och vaktas av militär personal.

Kommer man väl in på området, som på måndagen, var det dock bara att knalla rakt in i simanläggningen. Förmodligen för att ackrediteringsproceduren precis då hade kommit i gång och allt inte var klart.

– Just här inne har de inte haft jättebra kontroll på ackrediteringar och så, men de har ju vakter inne på själva universitetsområdet. De står och tittar hela tiden när bussarna kommer, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

– Men vi har en säkerhetsvakt med oss hela tiden och på hotellet är det hög säkerhet.

Liten trupp

En våg av våldsdåd mellan israeler och palestinier har inträffat under hösten och med både Syrienkriget och terrordådet mot det ryska planet i Sinai för en tid sedan är det en orolig region av världen där EM hålls.

UD avråder svenskar från att besöka Gaza och dess närområden upp till 40 kilometer därifrån. Netanya ligger cirka 90 kilometer norr om Gaza. När det gäller terrorhot i Israel skriver UD att "risk för nya dåd inte kan uteslutas".

Enligt Bengt Jönsson har varje simmare själv fått bestämma om de vill åka, och ingen har sagt nej på grund av rädsla för säkerheten.

Den svenska truppen består av sju simmare och lika många ledare.