Fakta: Svenskarnas matcher

Tre matcher måste vinnas för att erhålla en OS-plats i singel.

Svenskarnas första matcher i torsdagens kval:

Herrar: Kristian Karlsson (världsranking 26)–Bojan Tokic, Slovenien (59), Pär Gerell (33)–Cedric Nuytinck, Belgien (102), Mattias Karlsson (38)–Zoran Primorac (99).

Damer: Li Fen (57)–Eva Jurkova, Slovakien (319), Matilda Ekholm (60)–Sofia Polcanova, Österrike (54), Linda Bergström (164)–Li Xue, Franirike (54).

Kristian Karlsson är rankad 26:a i världen. Pär Gerell 33:a, Mattias Karlsson 38:a.

Jämnstarka på papperet – och i pingishagen.

I OS får bara två spelare från samma nation delta i singel. I Halmstad, hemmaplan för alla tre, ska det avgöras vem i svensktrion som får nöja sig med lagspel i Rio de Janeiro.

Gruppvinnare till OS

De kommer inte att mötas. Kvalet är konstruerat så att de 64 europeiska spelarna delats in i åtta grupper. Där är det utslagning som gäller – kvartsfinal, semifinaler, final – och varje gruppvinnare får en OS-plats i belöning.

Så om Kristian Karlsson går sämre än sina kompisar, så blir det inget singelspel i OS, trots hans bättre ranking. Inte ens om han tar en av de två restplatserna i återkvalet på lördag.

"Tuff förstamatch"

– Jag har en tuff förstamatch (Bojan Tokic, 59-rankad sloven), men det blir en bra värdemätare, säger Kristian Karlsson.

– Man får köra sitt race. Gör de andra det bättre så är det bara att gratulera dem, säger Pär Gerell.

– Det ska bli kul. Det är en väldigt tufft tävling med väldigt bra klass i startfältet. Och även om vi inte möts, så är det ju en intern tävling, man kan bara försöka göra sitt bästa, säger Mattias Karlsson.

Han ställs först mot en verklig veteran – Zoran Primorac, 47 i maj, och på jakt efter sin åttonde OS-start.

– Ingen risk för underskattning, Han är ju här – och han har ju en del erfarenhet, säger Mattias Karlsson, 24.