Fakta: Ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. IOK:s ordförande Thomas Bach reagerar starkt och meddelar att han har kallat till ett telefonmöte dagen därpå för att ta upp frågor om sanktioner gentemot både idrottare och organisationer som ägnat sig åt dopning.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

24 juli: IOK meddelar att Ryssland inte kastas ut från OS, men ger de sommarolympiska idrottsförbunden möjlighet att själva bestämma om uteslutningar.

Så fort den internationella antidopningsbyrån Wadas rapport om ryskt dopningsfusk publicerades i måndags restes frågan om den internationella olympiska kommittén (IOK) skulle ta beslutet att sparka ut Ryssland från OS som invigs om mindre än två veckor.

IOK:s österrikiske ordförande Thomas Bach reagerade starkt på innehållet, som avslöjade att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM förra året och uttryckte att IOK inte skulle tveka att utfärda hårdast möjliga åtgärder mot idrottare och organisationer som var inblandade.

Redan i juni tog det internationella friidrottsförbundet (IAAF) beslutet att inte tillåta ryska friidrottare i OS. Skulle IOK gå samma väg?

Upp till förbunden

På söndagseftermiddagen kom beskedet, som kan tolkas som en kompromiss. IOK kommer inte att stänga den ryska OS-truppen ute, utan låter de sommarolympiska idrottsförbunden (28 till antalet, inklusive IAAF som redan tagit beslut i frågan) själva ta beslut om eventuella avstängningar.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe meddelade sent på eftermiddagen att det internationella friidrottsförbundet är redo att hjälpa övriga idrottsförbund med rådgivning inför de svåra beslut som väntar.

Samtidigt radar IOK upp en lång rad krav som både den ryska olympiska kommittén och de ryska idrottare som vill tävla i OS måste uppfylla.

– På det här sättet skyddar vi de rena idrottarna, genom de här tuffa kriterierna för alla ryska idrottare, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.

– Först och främst skickar det ett tydligt meddelandeatt de ryska idrottarna måste ta ett kollektivt ansvar för det systemet som har funnits. Å andra sidan är det också ett budskap av uppmuntran till de rena idrottarna, att de har möjligheten att visa att de är rena och att de då kan delta i OS och på så sätt fungera som positiva förebilder mot dopningen i Ryssland. De kan visa att man kan uppnå något i olympiska idrotter om du är ren.

Ingen Jefimova i Rio

IOK meddelade att tidigare dopningsavstängda ryssar inte är välkomna i Rio de Janeiro. Det betyder exempelvis att Julia Jefimova, dubbel guldmedaljör i sim-VM 2013, inte kommer att tävla i Brasilien. Jefimova har testat positivt för anabola steroider och hoppades kämpa med svenskan Jennie Johansson om medaljerna på 100 meter bröstsim.

Det innebär också att den tidigare dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova, som försett Wada med information om det ryska dopningsprogrammet, inte heller får tävla. Stepanova var en av de ryska friidrottare som fick dispens att delta i Rio-OS, men under neutral flagg, som tack för hjälpen.

– Dock vill vi uttrycka vår tacksamhet för Stepanovas bidrag i kampen mot dopning, säger Bach.

OS i Rio de Janeiro invigs den 5 augusti.