Bakgrund: Friidrottens avslöjanden

3 december 2014:

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

1 augusti 2015:

ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

2 augusti:

Arne Ljungqvist kallar ARD:s och Sunday Times uppgifter för "svepande anklagelser" och avfärdar att de skulle bevisa dopning.

4 augusti:

Internationella friidrottsförbundet IAAF går ut med ett pressmeddelande där ARD:s och Sunday Times uppgifter beskrivs som "sensationslystna och förvirrande".

7 augusti:

Wada meddelar att deras oberoende kommission utreder även de nya dopningsanklagelserna inom friidrotten.

11 augusti:

IAAF meddelar att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänks för dopning efter återanalyser av prover från mästerskapen i Helsingfors och Osaka.

16 augusti:

IAAF anklagas för att ha förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande dopningsfusk inför VM i Sydkorea 2011. IAAF svarar att publikationen inte stoppades utan refuserades.

4 november:

Förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, grips, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Enligt nyhetssajten Mediapart kommer uppgifterna från Wadas rapport.

5 november:

Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada-rapporten.

6 november:

IAAF inleder en utredning mot den förre konsulten Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden Lamine Diack. Även Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, före detta chefstränare för de ryska gångarna och långdistanslöparna, samt Gabriel Dolle, tidigare chef på IAAFs antidopningsavdelning, är föremål för utredning. IAAF beslutar också att ställa in den årliga galan den 28 november.

9 november: Wada presenterar sin utredning och vill stänga av Ryska friidrottsförbundet för systematisk dopning. Wada vill också att fem ryska friidrottare stängs av på livstid.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. IOK stänger av Lamine Diack från posten som hedersledamot och ber IAAF att straffa de olympier som visats vara dopade.

IOK tar rapporten från Wada (World Anti-Doping Agency) på största allvar.

Wada vill stänga av fem ryska friidrottare på livstid, bland dem segraren och trean i OS-loppet 2012 på 800 meter, Marija Savinova och Jekaterina Pojstogova. Och nu är IOK inne på samma spår.

På tisdagen bad IOK det Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att straffa alla aktiva och tränare som visats sig ha använt dopning. Det skulle i så fall innebära att sydafrikanskan Caster Semenya i efterhand kan få OS-guldet på 800 meter från 2012.

På tisdagen stängde Wada av dopningslaboratoriet i Moskva genom att dra in licensen. Wada hävdar att dopningslabbet i Moskva förstörde 1 417 dopningsprov för att dölja spår inför Wada-utredningen. Däremot ser byrån inte någon anledning att misstänka dopningslabbet i Sotji som användes under vinter-OS 2014.

IOK stänger av Diack

Rysslands högsta ledning anser dock att dopningsanklagelserna mot rysk friidrott är grundlösa och kräver bevis.

– Om det finns anklagelser måste det finnas bevis. Innan bevisen presenteras är det svårt att acceptera anklagelserna, eftersom de verkar ganska grundlösa, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov, enligt AFP.

Samtidigt lovar det ryska idrottsministeriet att samarbeta både med antidopningsorganisationer och IAAF för att komma till rätta med dopningsproblemen.

IOK stänger också av den korruptionsanklagade tidigare IAAF-ordföranden Lamine Diack tills vidare. Diack anklagas för att ha tagit emot motsvarande 10 miljoner kronor i mutor för att mörklägga rysk dopning.

Timmar efteråt kom besked om att Diack avgår som ordförande i International Athletics Foundation (IAF), som bland annat håller i galan där årets främsta friidrottare i världen utses.

Hans efterträdare Sebastian Coe säger sig vara lika ovetande som alla andra om den systematiska dopningen inom rysk friidrott som antidopningsorganisationen Wada presenterade i sin rapport på måndagen.

– Anklagelserna kom som en chock för oss alla, säger han i en intervju med brittiska Channel 4.

Ljungqvist hade misstankar

Reportern pressade Coe och menade att han borde ha sett vad som försiggick, och frågade Coe om han antingen sov på jobbet eller själv var korrupt.

Coe svarade undvikande:

– Borde vi ha sett det här komma? Svaret kan mycket väl vara ja på den frågan.

– Vi ska titta på hur det här har skötts internt och externt och hur det här kunde tillåtas att hända. Det är mitt ansvar nu.

Arne Ljungqvist, tidigare ordförande i både IAAF:s och IOK:s medicinska kommittéer, säger till Radiosporten att han redan i samband med OS i Peking 2008 anade att det fanns en dopningsproblematik inom rysk friidrott.

– Men att det var den här graden och omfattningen är djupt bedrövligt, säger han.