Fakta: Den ryska dopningsskandalen

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

21 juni: Idrottens skiljedomstol (Cas) avslår de 68 ryska friidrottarnas överklagan om att få delta i OS.

Fakta: Tre stjärnor som missar Rio

Jelena Isinbajeva, 34, stavhopp

Den dubbla OS-segraren (Aten 2004 och Peking 2008) och världsrekordhållaren (5,06 meter) siktade på att avsluta karriären med ett tredje olympiskt guld. Har öppet kritiserat avstängningen av Ryssland.

Sergej Sjubenkov, 25, 110 meter häck

"Sensationen från Sibirien" vann VM-guld i Peking förra året på 12,98 sekunder. Har fått erbjudande om att träna i Los Angeles men föredrar en nedgången anläggning i Barnaul nära 300 mil öster om Moskva.

Marija Kutjina, 23, höjdhopp

Har ännu inte deltagit i något OS men vann VM i Peking förra året på 2,01 meter och inne-VM i polska Sopot 2014 på 2,00. Kutjina har aldrig hoppat högre än 2,01 och tycks ha koll på mästerskapsnerverna.

I juni valde internationella friidrottsförbundet (IAAF) att stänga ute samtliga ryska friidrottare från OS i Rio de Janeiro, som en konsekvens av den systematiska dopningen som antidopningsbyrån Wada avslöjat.

68 aktiva ryska friidrottare och det ryska olympiska förbundet överklagade avstängningen till Cas, som nu kommit med sin dom.

Och domstolen går på IAAF:s linje, de ryska friidrottarna stoppas från att delta i spelen som inleds den 5 augusti.

Kreml beklagar domen

– Jag beklagar verkligen domen. En kollektiv bestraffning är inte acceptabel enligt oss. Vi talar om friidrottare som förbereder sig för OS, och som inte har någonting med dopning att göra, säger Dimtrij Peskov, talesperson för ryska regeringen i Kreml.

En talesperson för den ryska utrikesministern säger att domen är ett "brott mot sporten", och idrottsministern Vitalij Mutko menar att straffet saknar rättslig grund, och att det kränker rena ryska friidrottare.

– Enligt min mening är domen subjektiv och på något sätt politisk, säger han.

Utanför de ryska gränserna välkomnas dock Cas beslut.

Den jamaicanske sprintstjärnan Usain Bolt tycker det är rätt att de ryska friidrottarna stoppas från OS.

– Det här kommer att skrämma många människor, eller skicka ett starkt budskap om att sporten menar allvar med att städa upp, säger han.

IAAF säger i ett uttalande att domen ger trovärdighet och skydd åt idrotten, men att det här inte är en dag för glada reaktioner.

– Jag kom inte in i sportens värld för att stoppa idrottare från att tävla. Vårt förbunds önskan är att inkludera, inte exkludera, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Kan vara vägledande

Tidigare har det varit aktuellt för ryska friidrottare att tävla under neutral flagg i OS. Cas skriver i domen att det är upp till Internationella olympiska kommittén (IOK) att bestämma om så fortfarande är fallet.

IOK har tidigare sagt att Cas dom kan vara vägledande för det kommande beslutet om att eventuellt stoppa samtliga ryska idrottare från att delta i OS i Rio de Janeiro. Enligt nyhetsbyrån AFP kommer IOK träffas på söndag för att diskutera en möjlig uteslutning av Ryssland.