Fakta: Den ryska dopningsskandalen

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

21 juni: Idrottens skiljedomstol (Cas) avslår de 68 ryska friidrottarnas överklagan om att få delta i OS.

I juni valde internationella friidrottsförbundet (IAAF) att stänga ute samtliga ryska friidrottare från OS i Rio de Janeiro, som en konsekvens av den systematiska dopningen som antidopningsbyrån Wada avslöjat.

68 aktiva ryska friidrottare och det ryska olympiska förbundet överklagade avstängningen till Cas, som nu kommit med sin dom.

Och domstolen går på IAAF:s linje, de ryska friidrottarna stoppas från att delta i spelen som inleds den 5 augusti.

– Jag beklagar verkligen domen. En kollektiv bestraffning är inte acceptabel enligt oss, säger Dimtrij Peskov, talesperson för ryska regeringen i Kreml.

IAAF meddelar att de välkomnar Cas beslut, men att det här inte är en dag för glada reaktioner.

– Jag kom inte in i sportens värld för att stoppa idrottare från att tävla. Vårt förbunds önskan är att inkludera, inte exkludera, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Internationella olympiska kommittén har tidigare sagt att Cas dom kan vara vägledande för det kommande beslutet om att eventuellt stoppa samtliga ryska idrottare från att delta i OS.