Fakta: Den ryska friidrottsskandalen

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD, i december 2014, anklagades rysk friidrott för systematisk dopning av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startade kort därefter en utredning.

I november 2015 presenterade Wada sin utredning och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av rysk friidrott för systematisk dopning. Enligt rapporten förstördes 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. Beslut om de ryska friidrottarna få ställa upp i OS i augusti har ännu inte tagits.

I den andra delen av Wadas rapport slogs fast att IAAF:s förre ordförande Lamine Diack omgett sig av en korrupt inre krets som organiserat bland annat mörkläggning av dopning och ägnat sig åt utpressning. Diack har även erkänt för fransk polis att han tagit emot mutor för att dölja positiva dopningsprov. Hans son, Papa Massata Diack, samt den ryske friidrottstränaren Valentin Balachnitjev har stängts av på livstid av IAAF.

I det amerikanska tv-programmet 60 minutes i början av maj hävdar Vitalij Stepanov, som jobbat åt Rusada men som nu bor i USA, att fyra ryska guldmedaljörer i vinter-OS 2014 dopade sig och att den ryska säkerhetstjänsten infiltrerade antidopningsarbetet under Sotji-OS.

Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet och nu boende i USA, hävdade i förra veckan i en artikel i New York Times att minst 15 ryska medaljörer i Sotji-OS ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför spelen. Bland de utpekade finns längdskidåkaren och femmilsmästaren Alexander Legkov, guldmedaljörer i bob och skeleton samt hela damlaget i ishockey.

OS i Rio de Janeiro blir det andra som Carolina Klüft gör som programledare för Viasat, och det första där den gamla sjukampsdrottningen får rapportera om friidrott. Men frågan är om det blir ett OS med eller utan ryska friidrottare, då Ryssland har stängts av från allt internationellt tävlande efter avslöjandena om en statssubventionerad, systematisk dopning som kom fram i en oberoende rapport från den internationella antidopningsbyrån Wada.

Jelena Isinbajeva, världsrekordhållare i stavhopp, är en av idrottarna som nu höjer rösten mot en eventuell uteslutning.

– Det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Jag har dopningstestats runt om i världen. I Japan, Kina, Sydkorea, England... Testerna har alltid varit negativa. Så på vilka grunder – när jag redan bevisat att jag är ren – förbjuder de mig från att tävla i OS, säger Isinbajeva till ryska Sport-Express, enligt Expressen.

Nya dopningsfall

Ryssland har även skakats av dopningsanklagelser i andra idrotter. Grigorij Rodtjenkov – den förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva – berättade i New York Times att minst 15 ryska medaljörer ska ha ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför OS i Sotji 2014, och under tisdagen stängdes den regerande världsmästaren i tyngdlyftning, Aleksej Lovtjev, av i fyra år.

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har bett om ursäkt för dopningsskandalerna, utan att erkänna allt landet anklagas för. Den 17 juni sammanträder det internationella friidrottsförbundet IAAF för att besluta om Ryssland ska tillåtas skicka friidrottare till OS.

– Någonstans så måste man ju försöka lita på att alla de som har granskat detta gör en bra bedömning. Att de vågar göra en bra bedömning, framförallt. Tyvärr har IAAF tidigare visat att de har svikit när de själva har varit inblandade i det här, säger Carolina Klüft till TT.

Respekterar beslutet

Klüft har själv inte någon åsikt om huruvida Ryssland ska vara med i Rio. Men hon förstår Isinbajevas frustration.

– Det är farligt att dra alla idrottare över en kam. Det här straffar rysk friidrott för att det är subventionerat uppifrån, men det säger ju egentligen inte någonting om varje enskild rysk friidrottare.

Dopningsproblematiken innebär även en utmaning för Klüft som programledare.

– Jag kommer att respektera de beslut som är och jag kommer också att jobba utifrån det. Har vi inte några ryska idrottare där, då har vi inte det. Men vi kan inte heller om vi har dem på plats sitta och tjata om att det här kanske inte gills för de hade kunnat vara avstängda, säger Klüft.