Fakta: Jelena Isinbajeva

Född: 3 juni 1982 i Volgograd.

Meriter: OS-guld 2004 och 2008, brons 2012.

VM-guld utomhus 2005, 2007 och 2013, brons 2003.

VM-guld inomhus 2004, 2006, 2008, 2012, silver 2003.

Har satt 17 världsrekord ute, från 4,82 2003 till 5,06 2009 vilket fortfarande är gällande världsrekord. Var första kvinna att hoppa över 5 meter.

Har satt 13 världsrekord inne, från 4,81 2004 till 5,01 i Stockholm 2012.

Den 34-åriga ryskan hade kallat till presskonferens på OS-området och under ganska exakt en timme höll hon hov. Det viktigaste som kom från Isinbajevas mun var meningen som till slut redde ut frågetecknen kring framtiden:

– Ni kan se på mig som en idrottare som har avslutat sin karriär.

Beskedet kom dagen efter att Isinbajeva valts in i de aktivas råd i IOK, den internationella olympiska kommittén.

– Det här betyder alltså inte att jag säger adjö till idrotten, men jag säger adjö till min sport och min stav.

Isinbajeva har vunnit tre VM-guld, två OS-guld och innehar världsrekordet på 5,06 meter. I Rio de Janeiro portades hon när det ryska friidrottslandslaget stängdes av från OS – något hon fortfarande har svårt att acceptera.

– Jag är säker på att ingen av er här inne har några tvivel om att jag är en ren idrottare, säger hon.

Tidigare har Isinbajeva sagt att hon aldrig ska glömma att hon stoppats av det internationella friidrottsförbundet IAAF.

– Jag ändrar det och säger att jag ska glömma dem, men gud får bli deras domare.

Stal uppmärksamhet

Hennes avsked var minst sagt vältajmat om hon ville passa på att stjäla uppmärksamheten från sina stavhoppskonkurrenter. Senare på dagen avgörs nämligen finalen på Rios Olympiastadion och Isinbajeva står fast vid att den som vinner där snarare kan ses som den moraliska tvåan.

– Jag tror att den som vinner kommer att känna att det inte är ett riktigt guld om man inte har mött och slagit Isinbajeva.

Vid sin sida på presskonferensen hade hon en man vid namn Konstantin Vybornov, talesman för den ryska olympiska kommittén. När frågorna blev känsliga och rörde rysk dopning vände sig Vybornov till Isinbajeva och verkade ge henne ett och annat gott råd innan hon svarade.

Saknar bevis

Sedan ifrågasatte Isinbajeva bland annat McLaren-rapporten, som pekar på systematisk dopning i Ryssland.

– Alla anklagelser bygger på antaganden, inte bevis. Jag kan inte säga någonting positivt om rapporten, jag tycker att den är långtifrån komplett, säger hon.

– Jag förnekar inte att det finns ett problem med dopning i Ryssland, men det gör det i alla länder. Det här är ett globalt problem.

– Om de vill att det ska vara rent, gör det rent då. Inte bara i Ryssland utan i hela världen. De kan inte förneka att det finns idrottare med dopningshistorik som tävlar och vinner medaljer här i Rio.

Isinbajeva sade att hon förespråkar livstidsavstängningar för dopning och att hon kan tänka sig att överväga att i framtiden leda det ryska friidrottsförbundet.

När allt var var över tog Vybornov mikrofonen. Han tackade Isinbajeva och hoppades att hon skulle nå samma höjder i sitt nya liv som hon gjorde på idrottsarenan.

Isinbajeva klev av scenen. Hennes sista show i egenskap av stavhoppare var över.