Island kvalade in till EM i Frankrike som grupptvåa, tack vare imponerande försvarsspel och bara sex insläppta mål på tio kvalmatcher. I träningslandskampen mot Norge i Oslo släppte Island in hälften av den målskörden på blott 67 minuter.

Norge ledde med 2–1 i halvtid, norske mittfältaren Stefan Johansen målskytt redan efter 40 sekunder, och satte matchavgörande 3–1 i mitten av andra.

– Vi fick klara besked om att ska vi vinna fotbollsmatcher så måste vi spela på topp, det gjorde vi inte i dag, säger Islands svensk förbundskapten Lars Lagerbäck på presskonferensen efter matchen och påpekade att han inte fått speciellt mycket förberedelsetid ännu.

På måndag möter Island Liechtenstein i Reykjavik, den sista matchen innan EM-premiären mot Portugal den 14 juni i Saint-Ètienne.

I Gdansk i Polen förlorade hemmalaget för blott andra gången på två år och 18 landskamper. Nederländerna var starkast och vann med 2–1. Polske stjärnanfallaren Robert Lewandowski förblev mållös.

I EM-nationsmötet mellan Ryssland och Tjeckien i Österrike vände tjeckerna ett 0–1-underläge från den första halvleken till en 2–1-seger.

Tidigare på onsdagskvällen besegrade regerande, dubbla Europamästaren Spanien Sydkorea med hela 6–1, även det i en träningslandskamp i Österrike.