Fakta: Kristján Andrésson

Ålder: 35.

Klubbar som spelare: HK Eskil 1991–2000, Guif 2000–2005.

Klubbar som tränare: Guif 2006–2016 (första året som assisterande).

Meriter: 13 A-landskamper för Island. OS-spel 2004. Två SM-finaler med Guif som tränare.

Fakta: Sveriges senaste förbundskaptener

Roger Carlsson, 1982–1988.

Bengt Johansson, 1988–2004.

Ingemar Linnéll, 2004–2008

Ola Lindgren och Staffan Olsson, 2008–2016.

Kristján Andrésson, 2016–.

Runt om i handbolls-Europa har isländska tränare skördat stora framgångar under de senaste åren. Nu hoppas även Sverige få ta del av den lilla önationens stora kunskaper.

I varje fall till viss del.

På tisdagen presenterades – som förväntat – Kristján Andrésson som ny förbundskapten för herrlandslaget. 35-åringen, som ersätter duon Ola Lindgren och Staffan Olsson, är född i Eskilstuna och har levt lejonparten av sitt liv i Sverige – men har ett isländskt pass.

– Jag har bott i Sverige i 33 av mina 35 år. Jag har släkt och vänner hemma på Island, och jag säger hemma. Men jag kommer aldrig flytta dit, säger han.

Ledde Guif i många år

Den aktiva karriären, som bland annat innefattade OS-spel för Island, tog slut redan 2005. Knäna stoppade honom från fortsatt spel och Andrésson sadlade om till tränaryrket. 2007 tog han över Guif, ett lag han ledde till bland annat två SM-finaler och två seriesegrar.

Efter förra säsongen tackade han dock för sig, och tanken var att lägga handbollen på hyllan för ett tag.

– Mentalt hade jag inte trott på det här för ett par månader sedan. Men handboll är min stora passion och det här yrket är det finaste man kan få inom svensk handboll, säger han.

– Sedan hade jag och familjen en dialog, för vi hade funderingar på att göra annat det kommande halvåret.

Ska hitta försvarschefen

Dialogen utmynnade i att han tackade ja till ett kontrakt som sträcker sig över sommaren 2018. Andrésson tar över ett landslag som misslyckades i OS, och där lagkaptenen och försvarsgeneralen Tobias Karlsson slutat. Redan i början av november väntar EM-kval – och det nya landslaget måste snabbt vara klart och på plats.

– Det blir en utmaning att hitta vem som ska ta taktpinnen i försvarsspelet och vara ledare i gruppen, säger Andrésson.

Just gruppdynamiken är central för den nye förbundskaptenen. Gång på gång återkommer han till vikten av att bygga laget på rätt sätt. Att han är isländsk medborgare är ingen garanti för succé.

– Det hänger nog mer på att vi får ihop en bra grupp runt landslaget, och att spelarna presterar bra, säger han.