Fakta: EM-islänningar i allsvenskan

Ögmundur Kristinsson, målvakt, Hammarby.

Birkir Már Sævarsson, back, Hammarby.

Kári Árnason, back, Malmö FF.

Haukur Hauksson, back, AIK.

Hjörtur Hermannsson, back, IFK Göteborg.

Rúnar Már Sigurjónsson, mittfältare, Sundsvall.

På lördag är det omstart i fotbollsallsvenskan. Först två dagar senare spelar serieledande Malmö mot tabelltrean Örebro.

Men gör det himmelsblå hemmalaget det med eller utan mittbacken Kári Árnason, en av ligans sex EM-islänningar?

Olof Persson ger följande svar:

– Vi har inte tagit något definitivt beslut, men han ska få semester så han får vila sig och njuta av att de har uträttat väldigt bra grejer. Det finns en risk/chans att han inte spelar vår första match i uppstarten.

Hyllade hemma

Efter ett succéartat mästerskap föll Island med 2–5 mot värdlandet Frankrike i kvartsfinalen på söndagskvällen.

– De får åka i lugn och ro tillbaka till Island och ta emot hyllningar och sen vara lite lediga. Sen styr han (Kári) nog skutan mot Malmö igen i sinom tid, säger Olof Persson.

Malmös assisterande tränare gillade vad han såg av 33-årige Árnason under EM.

– Han har varit väldigt duktig. De har spelat ett solitt mittbacksspel, han och Ragnar (Sigurdsson). Man ser att de känner varandra väl och litar på varandra fullt ut. Bortsett från i går tycker jag att de har levererat på en väldigt hög nivå.

Árnason har kontrakt med Malmö till och med nästa år. Men frågan är om den skånska klubben blir av med honom nu efter vad som hänt de senaste veckorna?

"Vi har bollen"

Olof Persson säger så här om det:

– När du levererar på den scenen och de stora klubbarna, som inte är helt införstådda vem det är, ser att de spelar i allsvenskan – klart att då kanske man ser det som en möjlighet att de spelarna kanske är lite lättare att få loss. Kári vill kanske ut på ett äventyr till. Jag vet inte riktigt vad han känner. Men klart att det finns en risk. Samtidigt har vi ju bollen.

TT: Har ni fått några indikationer på att han kan vara på väg bort?

– Nej, inte än. Mer än att han skulle ha hemliga samtal med sin agent, läste jag i tidningen. Kári är en fantastisk människa och säger en del saker med glimten i ögat. Vi får se helt enkelt. Vi har haft daglig kontakt med honom, men vi får se hur det utvecklar sig.