Fakta: Så spelas VM

USA vann grupp A, före Kanada, och de två lagen går direkt till semifinal. Finland, som slutade trea, och fyran Ryssland får spela kvartsfinal mot B-gruppens två bästa lag.

Sverige, som vann grupp B, ställs mot Ryssland och Tjeckien möter Finland. Kvartsfinalerna spelas natten mot lördag, semifinaler natten mot måndag och bronsmatch och final natten mot tisdag.

Trean och fyran i grupp B, Schweiz och Japan, möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.

Schweiz besegrades med 2–1 efter ett straffdrama där Grahn stod för två räddningar.

I kvartsfinalen natten mot lördag får Sverige möta Ryssland, som gick poänglöst ur A-gruppen (där de fyra bästa lagen från fjolårets VM spelade) efter en avslutande förlust med 0–8 mot regerande världsmästaren USA.

– Vi vet ganska väl var vi har Ryssland. Det är ett tekniskt duktigt lag, offensivt, lite oberäkneligt. De har starka spetsar och har spelat ett antal matcher mot bra motstånd, säger förbundskapten Leif Boork.

Repris på fjolåret

Matchen blir en repris på fjolårets VM-kvartsfinal i Malmö. Då förlorade Sverige med 1–2.

– Det gäller att vi fortsätter att spela kontinuerligt som vi gjort, och konsekvent i alla situationer, då kan det gå vägen. Men Ryssland är bra och det gäller att vi är på tårna från början till slut, säger Sara Grahn.

TT: Vad tar du med dig till kvartsfinalen?

– Att jag spelade lugnt och säkert där bak och det sprider ju också ett lugn till laget. Det är det jag tar med mig, jag hade en god känsla i kroppen helt enkelt.

I den andra kvartsfinalen möts Finland och Tjeckien. De bästa lagen i A-gruppen, USA och Kanada, går direkt till semifinal.

Schweiz satte tryck

Sverige var klart för slutspel redan före den sista gruppspelmatchen mot Schweiz, efter att Japan tagit en poäng mot Tjeckien. Den matchen slutade 3–2 till Tjeckien efter förlängning och straffar. Schweiz var däremot piskat att vinna, och satte tryck på ett Sverige som verkade lite lojt till en början.

– De gick ut hårt. Vi hade uppehåll i går och vi var lite trögstartade. Det började inte särskilt bra. Vi kom under med 0–1. Men vartefter så tog vi över mer och mer. Vi hade de farligaste chanserna och de bästa skotten, säger Leif Boork.

I andra perioden ökade Sverige trycket och vann skottstatistiken med 19–8.

Trycket gav resultat när Lisa Johansson kvitterade, assisterad av Emma Eliasson och Pernilla Winberg. Resultatet skulle räcka för gruppseger, Sverige spelade på säkerhet och matchen gick till en mållös förlängning.

Anna Borgqvist satte den avgörande straffen, medan målvakten Sara Grahn blev matchvinnare efter två räddningar.

– Det var skönt för mig att bli vinnare och avgöra matchen för mitt lag. Jag ser det bara som en positiv grej (med straffläggning) och jag älskar den utmaningen, säger Grahn.