Fakta: Victor Johansson

Född: 13 september 1998

Från: Nässjö

Klubb: Jönköpings simsällskap

Meriter: JEM-guld 800 meter frisim, JEM-silver 400 meter frisim, JEM-brons 1 500 meter frisim. Innehar det svenska rekordet på 1 500 meter i lång- och kortbana samt på 800 meter i lång- och kortbana. Deltog även i senior-EM. Klarade IOK:s kvalgräns på 400 meter, men för sent för att hinna åka med till Rio.

Aktuell: Har kvalat in till kortbane-VM i Kanada på distanserna 400 meter och 1 500 meter frisim

Förebilder: Anders Holmertz, som hade det svenska rekordet på 800 meter innan Johansson. "Vi har kontakt och träffas ibland på lite tävlingar, han är en riktigt go gubbe".

Under det senaste halvåret har Victor Johansson fullkomligt exploderat i bassängen.

De två äldsta rekorden i långbana i Sverige, på 800 och 1 500 meter frisim, har smulats sönder av den just nu största talangen inom svensk simning.

– Sjukt häftigt, men det känns lite som: vart har den här gnistan för långdistansen tagit vägen i Sverige? Om ett rekord står sig 30 år ... Men jag är jätteglad att jag klarat det, säger 18-åringen.

Ovanligt

Det var under junior-EM i somras som han visade att han kan simma riktigt snabbt. Förutom de svenska rekorden kom Johansson hem med tre medaljer – guld, silver och brons.

– Det var ju sjukt, säger han och skrattar.

Framför allt är det ovanligt.

Senast Sverige fick fram en riktigt bra långdistanssimmare var i slutet av 80-talet, när Anders Holmertz och Stefan Persson var som bäst.

Men för Victor Johansson, som just nu går runt och är ett enda stort leende på Eriksdalsbadet där SM pågår, är det självklart att simma långt.

– Jag tränar ganska annorlunda än alla andra. Man är ju först i bassängen och sist ur. Så är det ju. Men jag gillar det.

"Inte behagligt"

Men att simma så långt är inte skönt. Det gör ont.

– Oh ja. Det är inte behagligt. Men jag tycker ändå att det är mycket roligare än en 50 frisim som bara går poff färdigt, säger han och knäpper med fingrarna.

TT: Ett 1 500-meterslopp tar ungefär en kvart, man måste hinna tänka väldigt mycket.

– Ja, det kommer väldigt mycket tankar. Men man får inte låta dem ta över för det är väldigt tufft att ligga där på den gränsen hela tiden. Kroppen tycker ju inte om att ligga på maxpuls och ha mjölksyra i 15 minuter.

Han inledde tävlingarna i Eriksdalsbadet med att kvala in till kortbane-VM på 400 meter fritt – redan under försöken.

– Det blev lite känslosamt där på eftermiddagen. Jag trodde faktiskt inte det, jag har haft som mål att kvalificera mig, men inte på 400. Det var faktiskt ganska chockerande.

– På kvällen frågade jag Ullis (Sandmark, förbundskapten) om det var giltigt även på försöken och då bara kände jag att tårarna var på väg, säger han.

Nytt rekord på SM

På måndagen kvalade han även in på favoritdistansen 1 500 meter – där han slog Stefan Perssons kortbane-rekord på distansen från 1987.

Men att simma den på ett kortbane-mästerskap är lite speciellt.

– Man blir ju yr, tappar räkningen och sånt. Jag gillar långbana mer. Jag har aldrig varit så duktig på att vända heller. Jag önskar jag kunde lära mig det, säger han och skrattar.

Så vad kan Victor Johansson åstadkomma på VM i Kanada?

– Jag ska gå in och ha så himla roligt. Och förhoppningsvis simma snabbare än någonsin.

Precis som han brukar med andra ord.