Fakta: Ställningen herrarnas Tour de Ski

1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 2.15.16, 2) Petter Northug, do, +0.47, 3) Sergej Ustjugov, Ryssland, +1.09, 4) Alexej Poltoranin, Kazakstan, +1.31, 5) Didrik Tönseth, Norge, +1.34.

Svenskarna: 31) Simon Andersson, +7.53, 32) Oskar Svensson, +7.55, 36) Emil Jönsson, +8.14, 46) Jens Burman, +9.46, 63) Carl Quicklund, +15.40.

Fakta: Återstående tävlingar i Tour de Ski

Fredag, Toblach, Italien: Damer 5 km (f), herrar 10 m (f).

Lördag, Val di Fiemme, Italien: Damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Söndag, Val di Fiemme: Jaktstart, avslutningen uppför alpinbacken Alpe Cermis, damer 9 km (f), herrar 9 km (f).

Att herrlandslaget är inne i en generationsväxling blir än tydligare när stjärnor som Calle Halfvarsson och Marcus Hellner inte finns med i Tour de Ski. Och när Johan Olsson och Daniel Richardsson satsar på långlopp.

– Alla de, och Lars Nelson som slutat, har varit med och vunnit OS-guld och VM-silver i stafett. Hade Norge tappat ett stafettlag och en åkare till så hade även de påverkats, säger förbundskapten Rikard Grip.

I stjärnornas frånvaro har Oskar Svensson tagit för sig i Tour de Ski, som på fredagen fortsätter med fristilslopp i Toblach. 20-åringen från Falun-Borlänge tillhör en generation som är på väg att etablera sig.

– Vi som är födda 94-95 är en bra generation. Vi hade ett riktigt bra junior-VM. Men mellan oss och Emil och Calle och de andra är det nästan tio år, säger Svensson.

– Jag tror det stora problemet är just efter gymnasiet, man fångar inte riktigt upp de åkarna som inte kommer med i landslag. Ibland blir det fokus på att det finns för lite åkare i Sverige. Men skidgymnasierna är nästan överfulla. Det handlar om att folk slutar. Jag kom in i landslagsmiljön direkt, och då blir det väldigt lätt. Det är svårare för de som ligger precis utanför.

Självkritisk

Förbundskapten Rikard Grip ser att det finns anledning till viss självkritik .

– Vi har inte fått generationen bakom de etablerade att ta steget fullt ut. Det kanske har blivit en viss inriktning på sprint, för där har vi inte lika tydligt har haft lika många och så glömmer vi bort utvecklingen för dem som distansskidåkare.

– Därför är vi väldigt noga med en sådan som Oskar nu, han är en världssprinter redan idag, men vi vill att han ska bli en världsåkare på distans också.

Grip påpekar också att de etablerade tagit stor plats, det har inte funnits så mycket möjligheter att komma ut på världscup och tävla för talangerna. Men alla är eniga om att världsstjärnor behövs som riktmärken.

"Kulturbärare"

Johan Olsson har öpppnat för att göra comeback i landslaget nästa säsong med sikte på VM i Lahtis.

– Jag saknar den tävlingsmiljön, sade Olsson i en TT-intervju tidigare i veckan.

– Johan Olsson skulle förstås vara välkommen. Han tillför väldigt mycket i träningssituationer också, han är en bra kulturbärare som visar vad som krävs, säger Grip.

– Så klart det skulle vara bättre om Sverige skulle ha med någon som fajtas i toppen i Tour de Ski, säger Svensson.

Resultatlistan talar sitt tydliga språk. Svensson är 32:a och näste bäste svensk på herrsidan i Tour de Ski, snäppet bakom Simon Andersson.

– På ett sätt jag här för att se och lära. En sådan här tour klarar du bättre ju fler år du har bakom dig. Jag har inte gjort någonting sådant här förut, det ska bli spännande att se hur kroppen svarar de tre sista dagarna, säger Oskar Svensson.