Det var i par med Sofia Paldanius i K2 500 meter som Karin Johansson hade sin huvuduppgift i Rio. De nådde inte final, men Johansson fick chansen även i K1.

– Jag fick reda på av SOK för knappt tre veckor sedan att jag skulle få tävla även på K1. Genom K2:an har vi en plats och vi tycker det är bra att få representera Sverige även på K1, säger Johansson efter sin semifinal.

Svenskan var sjua i EM i våras, men i Rio var konkurrensen hårdare.

– K2 var ju huvudfokus, så det här är en bonus. Jag tycker ändå att jag gör ett bra lopp i semin. Jag har satt A-final som mål, men det var ett väldigt högt uppsatt mål.

Johansson fick en dålig start i OS-semifinalen på K1 500 meter och kämpade sig upp från femte till fjärde plats. De två bästa i de tre semifinalerna samt två på tid gick till A-final och Johansson landade i B-final. Från sin fjärdeplats i semifinalen hade hon drygt tre sekunder fram till nyzeeländska tvåan Lisa Carrington.

– Jag tyckte ändå jag gjorde det bra. Jag är inte den snabbaste i starten, uthållighet är mer min styrka. Och när jag går till B-final får jag en placering, säger 29-åringen.