Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni, 1988 (28 år)

Från: Dalsbygda, Norge

Meriter: OS-guld, stafett (Vancouver 2010), OS-silver, 30 km fristil (Sotji 2014), OS-brons, 10 km klassiskt (Sotji 2014). Har vunnit totala världscupen (2013–2014 och 2015–2016) och Tour de Ski (2013–2014 och 2015–2016). Har sju VM-guld och har blivit norsk mästare sex gånger.

Fakta: Tidigare dopningsfall i skidor

Sex finländska skidåkare åkte fast för bloddopning i samband med VM i Lahtis 2001. De som stängdes av i två år var Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitunen.

Efter OS i Salt Lake City 2002 åkte Johan Mühlegg, som tävlade för Spanien, fast för bloddopning och blev av med sina medaljer.

I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en astmamedicin som han inte haft dispens för.

Fakta: Dopningsfall med clostebol

Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.

Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.

I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.

Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

28-åringen har dominerat i skidvärlden de senaste åren och vann världscupen i våras samt för två år sedan. I augusti brände hon läpparna under höghöjdsträning i Italien och fick den läkande salvan Trofodermin. Den innehöll den anabola steroiden clostebol.

– Jag ska kämpa och ge allt, visa alla att jag är oskyldig, säger Johaug vid dagens presskonferens i Oslo.

Testades i september

Testet gjordes den 16 september. Landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen tar på sig ansvaret för att Johaug har fått i sig det förbjudna ämnet.

– Jag försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, för jag kopplade inte att clostebol acetat, som stod i innehållsförteckningen, var ett förbjudet ämne, säger han på presskonferensen.

2013 stängdes den italienske cyklisten Stegano Agostini av i 15 månader för att ha använt clostebol – samma ämne som fanns i Johaugs prov.

Totalt har 27 idrottare åkt fast för clostebol. Elva av dem har stängts av i mer än två år, enligt dopinglist.com som NRK hänvisar till.

Sares chockad

Nyheten slog ned som en bomb i skidvärlden.

– Man är chockad, säger Johan Sares, svensk längdskidchef, till TT.

Sares konstaterar att dopningsskandalen kommer att få stora konsekvenser för sporten – inte bara i Norge.

– Det är inte bra. Det är inte alls bra. Naturligtvis blir det ännu värre när den allra bästa är involverad. Det är en världsstjärna vi pratar om, säger Sares.

Den svenska landslagsåkaren Maria Rydqvist är också chockad.

– Oj, det låter som ett skämt. Det låter verkligen helt förskräckligt. En chock, otroligt tråkigt, säger hon till Aftonbladet.

Storstjärnan Charlotte Kalla hälsar via sin presskontakt Torbjörn Nordvall att hon inte vill ge några kommenterar.

Den norske herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes i somras av två månader för ett mindre dopningsbrott.