Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni, 1988 (28 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Meriter: OS-guld, stafett (Vancouver 2010), OS-silver, 30 km fristil (Sotji 2014), OS-brons, 10 km klassiskt (Sotji 2014). Har vunnit totala världscupen (2013–2014 och 2015–2016) och Tour de Ski (2013–2014 och 2015–2016). Har sju VM-guld och har blivit norsk mästare sex gånger.

Fakta: Tidigare dopningsfall i skidor

Sex finländska skidåkare åkte fast för bloddopning i samband med VM i Lahtis 2001. De som stängdes av i två år var Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitunen.

Efter OS i Salt Lake City 2002 åkte Johann Mühlegg, som tävlade för Spanien, fast för bloddopning och blev av med sina medaljer.

I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en astmamedicin som han inte haft dispens för.

Fakta: Clostebol

Clostebol är en syntetisk anabol steroid. Den naturliga delen av ämnet finns också i hormonet testosteron. Det är ett svagt anaboliskt ämne som ofta användes av idrottare i Östtyskland under dess storhetstid.

Ämnet finns med på idrottares lista över förbjudna medel, och det är även förbjudet för medicinsk användning i stora delar av världen.

Clostebol används framför allt mot hudsjukdomar, liggsår och brännskador.

Några idrottare som de senaste åren åkt fast för closteboldopning:

Den italienske cyklisten Stefano Agostini, som stängdes av 15 månader 2013.

I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.

Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Beskedet skakade om hela skidvärlden. Den regerande världscupmästarinnan har testats positivt för den anabola steroiden clostebol, som hon fått i sig genom en kräm som hon använt för solskadade läppar.

Nu riskerar Johaug, sportens kanske största affischnamn, att missa både VM i Lahtis i februari nästa år och OS i Pyeongchang 2018.

– Huvudregeln för uppsåt eller grov oaktsamhet är fyra års avstängning. När det gäller en icke-specifik substans, som det här, måste idrottaren bevisa att den inte har agerat med uppsåt, säger Britha Røkenes vid Antidopning Norge.

– Om det bara är vårdslöst hamnar vi snart på två års avstängning, men det kan bli en kortare avstängning eller sluta med en varning. Det är för tidigt att säga något om.

Fick kräm av läkare

Therese Johaug har dominerat i skidvärlden de senaste åren och vann världscupen i våras samt för två år sedan. I augusti brände hon läpparna under höghöjdsträning i Italien och fick den läkande salvan Trofodermin, som innehåller clostebol, av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen.

– Jag ska kämpa och ge allt, visa alla att jag är oskyldig, säger Johaug vid den känslosamma presskonferensen i Oslo och slår handen i bordet.

Johaug dopningstestades den 16 september. Landslagsläkaren Bendiksen tar på sig ansvaret för att Johaug har fått i sig det förbjudna ämnet och han har avgått till följd av skandalen.

– Jag försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, för jag kopplade inte att clostebol acetat, som stod i innehållsförteckningen, var ett förbjudet ämne, säger Bendiksen.

Hur Johaug straffas återstår att se och det är ett beslut som kan dröja. Enligt Britha Røkenes kan det ta två månader innan man har en straffrekommendation.

Just nu är Therese Johaug faktiskt inte avstängd.

Vilket förvånar Tommy Forsgren, bestraffningsexpert på svenska Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning.

– Det är mycket märkligt. För de här dopingsubstanserna är regeln den enligt Wadas kod, som vi alla har att följa, att det ska införas en interimistisk avstängning omedelbart eller snarast som det heter. Nu har man inte gjort det. Vi är lite frågande till det, säger Forsgren.

– Vi har den ordningen i Sverige att vi meddelar den interimistiska avstängningen i samma brev som vi meddelar att idrottsutövaren testat positivt.

Världscupen börjar den 26 november, i finska Ruka.

"Värsta mardrömmen"

Skidförbundsordföranden i Norge, Erik Røste, kallar torsdagen för "en sorgens dag".

– En overklig dag. För Norges skidförbund och längdåkningen är det den värsta mardrömmen man kan uppleva, säger han.

Røste tror att händelsen kommer att påverka landslaget inför säsongsstarten som bara är några veckor bort.

– Därför måste vi se till att avsluta det här så snart som möjligt.

Per Vik Johansen vid Antidoping Norge säger att salvan Trofodermin inte är tillåten i Norge, men i Brasilien och i Italien.

– Det är allvarligt att ha clostebol i kroppen, men det här är ett specialfall. Salvan innehåller så låga nivåer av clostebol att det inte tyder på att det har någon prestationshöjande effekt, säger Johansen.

Avslöjandet om Johaug kommer bara några månader efter att det blev känt att den norske herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

– Vi måste få tillbaka den tillit som krävs, från folket. Vi var mitt i arbetet att rätta till saker och ting – och så händer det här, säger Røste.