Fakta: Detta har hänt

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

Johaugs advokat säger till norska TV2 att Johaug fick förpackningen av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen med hans anvisningar om hur hon skulle använda salvan för de sönderbrända läpparna och med en försäkring om att salvan inte innehöll något dopningsklassat.

– Hon tog ut tuben ur förpackningen och kastade den. Hon lade inte märke till någon dopningsvarning. Hade hon gjort det hade hon självklart inte använt salvan, säger Hjorth.

På förpackningen till salvan Trofodermin fanns en varningssymbol att salvan innehöll en dopningsklassad substans, den anabola steroiden clostebol.

Den förre direktören i internationella antidopningsorganisationen Wada, finländaren Harri Syväsalmi, är kritisk till att den norska skidstjärnan ännu inte stängts av för sin dopningsförseelse.

– Tänk om det varit VM eller OS i morgon. Vad hade de gjort då? säger Syväsalmi till VG.

Antidoping Norge håller på med utredningen som kan ta uppemot sex veckor. Teoretiskt skulle Johaug kunna vara med i världscuppremiären i Ruka, Finland, den 26–27 november.