Inför den avslutande klättringen uppför Alpe Cermis låg Therese Johaug nära 40 sekunder efter Ingvild Flugstad Østberg i Tour de Ski-sammandraget.

Det spelade ingen som helst roll.

– Fördelen för mig är att jag ser ryggen på Ingvild uppför backen och att jag har erfarenhet. Jag har haft bästa tid uppför backen de sju senaste åren, men jag tror det blir jämnt nu, sade Johaug inför loppet.

Jämnt blev det inte.

Storfavoriten var i kapp i början av den avslutande slalombacken och gick på knock direkt. Flugstad Østberg kunde inte svara och Johaug klättrade i från till överlägsen seger, 2.21 före landsmaninnan. Som väntat blev det tre gånger Norge sammanlagt. Heidi Weng kompletterade prispallen, 3.14 efter Johaug.

På herrsidan går Martin Johnsrud Sundby ut nästan tre minuter före Petter Northug och åker mot sin tredje raka titel i Tour de Ski.

Northug är 1,5 sekund före kazaken Alexej Poltoranin och fem före ryssen Sergej Ustiugov. Dessutom är formstarke norrmannen Finn-Hågen Krogh bara tio sekunder efter

Northug tror dock att det blir svårast att hålla undan för en annan landsman.

– Jag tror att varken jag, Poltoranin eller Ustiugov har en chans att hänga på Didrik Tønseth uppför backen. Vi vet vad han är kapabel till i branta backar. Vi tre är för stora för att hänga med honom. Finn-Hågen är kanske den som kan hänga med Didrik bäst, sade Northug efter lördagens etapp.