Fakta: Norska dopningsskandalen

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

I nästa vecka reser det norska landslaget på höghöjdsläger i italienska Val Senales. Men utan Johaug som fastnade i ett dopningstest efter att, enligt henne själv, ha använt en läppsalva innehållande en anabol steroid.

– Therese har haft en tung tid. Hon önskar lugn och ro för egen del, och för henne är det bättre att vara hemma just nu, säger Johaugs advokat Christian Hjort till NRK.

"Klokt beslut"

Den norska landslagschefen Vidar Løfshus sade först att Johaug inte var aktuell för lägret, men ändrade sig sedan och sade att han inte såg några problem med att 28-åringen, som vann tre VM-guld i Falun förra året, följde med den övriga truppen till Italien.

Nu blir det dock inte så.

– Jag tycker det är ett klokt beslut. Vi respekterar naturligtvis Thereses beslut i den här svåra situationen, säger Løfshus, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Norska skidförbundet säger vidare att när det gäller en avstängning av Johaug så inväntas resultatet av Antidopning Norges inledande utredning i fallet.

Men det internationella skidförbundet (Fis) anser att Norge går emot de internationella reglerna genom att inte stänga av Therese Johaug.

Borde vara avstängd

Någon utredning ska heller inte behövas, eftersom det handlar om en anabol steroid, säger Fis generalsekretare Sarah Lewis.

– Vi utgår från att de redan har stängt av henne eller inlett processen för att stänga av henne, säger Sarah Lewis till Hufvudstadsbladet.

I intervjun, som publicerades på fredagen, sade Lewis att det norska förbundet då ännu inte meddelat dopningsfallet Johaug till Fis. Något som tillbakavisades på lördagen.

– Norska skidförbundet poängterar att generalsekreteraren Stein Opsal informerade Fis och Sarah Lewis om att det skulle hållas en presskonferens torsdag 13 oktober, skriver Lewis i ett mejl till det norska förbundet.

Johaug sade själv på torsdagens presskonferens att hon vägrar ta på sig skulden för det inträffade. Enligt henne hade landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen lovat att läppsalvan inte innehöll något förbjudet ämne. Bendiksen tog också på sig skulden och avgick.

Världscuppremiären hålls i Ruka, Finland, den 26–27 november.