Fakta: Karl-Johan Johnsson

Ålder: 25 år.

Född: I Ränneslöv utanför Laholm.

Klubb: Randers FC i danska superligan.

Position: Målvakt.

Längd: 187 cm.

Tidigare klubbar: Ränneslöv, Halmstad, NEC Nijmegen.

A-landskamper: 2. Debuterade när Sverige besegrade Qatar med 5–0 i en landskamp i januari 2012.

Fakta: Målvaktskonkurrensen inför EM

Om Andreas Isaksson inte skadas eller tappar formen helt är han självskriven som Sveriges förstamålvakt i EM i sommar. Greklandsproffset Robin Olsen lär bli Erik Hamréns andraval.

Men kampen om den tredje målvaktsplatsen i truppen är desto hårdare:

+ Kristoffer Nordfeldt, 26, Swansea.

Får han inte speltid i Swansea under våren är EM-platsen hotad.

+ Patrik Carlgren, 23, AIK.

Europamästare med U21-landslaget i fjol. Med i A-lagstruppen till playoff mot Danmark i november.

+ Karl-Johan Johnsson, 25, Randers.

Gör sin andra januariturné med A-landslaget. Av målvakterna utsedd till Årets målvakt i Danmark i fjol.

Med dryga fem månader till EM-öppningen mot Irland på Stade de France i Paris är Andreas Isaksson ohotad etta mellan stolparna.

Robin Olsen är nummer två.

Och sedan?

Förbundskaptenen Erik Hamrén kan mycket väl få huvudbry när han lägger tid och kraft på vem som får följa med till Frankrike som tredjemålvakt.

Fajt om plats 3

Kristoffer Nordfeldt är fast på bänken i Swansea efter sommarens övergång från Heerenveen. Det kan ändra sig snabbt om Lukasz Fabianski blir skadad eller om det blir aktuellt med en utlåning, något Nordfeldt tidigare i höstas inte sade sig vara intresserad av.

Men får han inte speltid under våren är stockholmarens plats i landslagstruppen allvarligt hotad. Fortsätter dessutom Karl-Johansson som han börjat säsongen lär kampen om den tredje målvaktsplatsen stå mellan honom och AIK:s Patrik Carlgren.

TT: Hur ser du på konkurrensen?

– När Nordfeldt fick lämna in inför Danmark (playoff) tänkte jag att antingen är det jag eller Carlgren och så blev det Patrik. Men jag är där runt fyra, femma, med och nosar men inte riktigt trea. Vi får hoppas att det kommer. Det är bara att ha tålamod och fokusera på att spela bra i Randers, säger Johnsson.

Jobbigt i Nijmegen

Johnsson och Carlgren kan räkna med att få varsin match under vinterturnén i Abu Dhabi, precis som Olsen och Johnsson vid förra årets besök i Förenade Arabemiraten. Carlgren har en stark säsong bakom sig, toppad med U21-guldet i Prag. Johnsson har tagit ett stort kliv i Randers och utsågs nyligen av tidningen Tipsbladet till årets målvakt i danska ligan 2015. Övriga målvakter i ligan deltog i omröstningen.

– Det är många bra målvakter i ligan. Jag kände att jag var med så det kom inte helt som en överraskning, säger Johnsson som fått ett rejält lyft efter den tuffa tiden med NEC Nijmegen.

– Jag var nere i självförtroendet, tvivlade på mitt spel. Jag kände mig väldigt dåligt eftersom jag släppte in så många bollar och vi åkte ur till slut.

– Det var mycket som var negativt. Randers var rätt steg. Det har känts bra från första början.

TT: Ser du Randers som en sprängbräda i karriären?

– Jag hoppas att komma vidare. Tanken var att ta ett steg tillbaka för att kunna ta två framåt. Nu när det gått så pass bra hoppas jag att det kommer att finnas möjligheter lite längre fram. Men det är svårt som målvakt, lite speciellt. Inte som för anfallare.