Fakta: Jörgen Jönsson

Född: 29 september 1972 i Ängelholm.

Klubbar: Rögle, NY Islanders, Anaheim, Färjestad.

Meriter: OS-guld 1994, 2006. VM-guld 1998, 2006. VM-silver: 1997, 2003, 2004. VM-brons: 1994, 1999, 2001, 2002. SM-guld: 1997, 1998, 2002, 2006, 2009.

Aktuell: Ny assisterande tränare i SHL-laget Växjö kommande säsong och är Radiosportens expert under ishockey-VM i Ryssland.

Fakta: Jörgens Jönssons lista

Efter tre gruppspelsmatcher har Jörgen Jönsson, Radiosportens expert, pillat ihop följande lista.

Topparna

Patrik Laine, Finland.

– Han är nummer ett. Det finns många bra stjärnor men det är Laine alla snackar om, och det är inte bara för hans ålder.

Taylor Hall, Kanada.

– Jag tycker om hans totalhockey. Han kan spela offensivt och defensivt, han kan spela hårt och mjukt. Han är jäkligt bra.

Kanada och Finland.

– Två lag som ser otroligt stabila ut och spelar precis den hockeyn som krävs för att vinna VM-guld.

Botten

Pierre-Edouard Bellemare, Frankrike.

– Ansluter man från Nordamerika och spelar i ett franskt lag, som ändå gör en del mål, och har noll poäng och minus tre. Det är inte tillräckligt bra.

Fakta: Patrik Laine

Född: 19 april 1998 i Tammerfors, Finland.

Längd/vikt: 194 cm/95 kg.

Position: Forward.

Klubb: Tappara.

Aktuell: Är en av Finlands bästa spelare under ishockey-VM i Ryssland.

18-åringen beskrivs som en av Finlands allra största talanger och han rankas även högt inför sommarens NHL-draft i Buffalo. Varför har han visat under gruppspelet i St Petersburg, där han har varit en av förbundskapten Kari Jalonens bästa spelare.

Patrik Laine har även imponerat på Radiosportens expert Jörgen Jönsson.

– Han är född 98 och tar för sig rejält. Det var någon som sade att Finland bara har mött dåliga gäng men man måste ändå göra poäng. Och det har han ju gjort. Det är imponerande. Han har otroliga spetskvaliteter, säger han.

– När han har pucken och när han får stå och skjuta i cirkeln, då har han saker som andra inte har. Det är häftigt att se hos en sådan ung kille.

"Blir en stjärna"

Jönsson, som är en av Sverige mest framgångsrike ishockeyspelare med OS- VM- och SM-guld på meritlistan, är säker på att Laine kommer göra succé i NHL.

– Han blir en stjärna. Han är redan högt upp i rankningen där borta inför draften och lagen där borta är bra på att spela sina bästa spelare. Han kommer bli en toppspelare, säger han.

Allt är dock inte glimrande med Patrik Laine, enligt Jönsson. Den förre storspelaren säger att finländarens unga ålder syns i spelet och att 18-åringen ibland tar för stora risker och därmed gör enkla misstag.

– Kan coachen balansera upp det där så är han en skitbra spelare, säger Jönsson.

Gillar Kanada

Utöver Patrik Laines framfart i Ryssland är Jörgen Jönsson imponerad av Kanadas och Finlands matcher i grupp B.

– Kanada spelar jävligt bra europeisk hockey. Bort med dumpandet och jagandet för att i stället spela, kontrollera pucken och vara skickliga på att ta in puckarna över blålinjen. De har gjort det väldigt bra, säger han.

– Jag ska inte säga att Finland är tråkigt men de håller fast i sitt defensiva spel. Det är tajt i mittzonen och de har vassa kontringar. Sedan har de några häftiga killar; (Mikael) Granlund, Laine, (Aleksander) Barkov. Det är nya killar som spelar bra hockey. Sedan har de kvar gamla spelare som (Mikko) Koivu och hela det där gänget. Finland har en bra mix.