Fakta: Tour de Ski

Etapp 1, 1 januari, Lenzerheide, Schweiz: Sprint (f), damer och herrar.

Etapp 2, 2 januari, Lenzerheide: Damer 5 km (f), herrar 10 km (f).

Etapp 3, 3 januari, Lenzerheide: Jaktstart, damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Etapp 4, 5 januari, Oberstdorf, Tyskland: Sprint (k), damer och herrar.

Etapp 5, 6 januari, Oberstdorf: Damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Etapp 6, 8 januari, Tobach/Dobbiaco, Italien: Damer 5 km (f), herrar 10 km (f).

Etapp 7, 9 januari, Val di Fiemme, Italien: Damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Etapp 8, 10 januari, Val di Fiemme: Jaktstart, damer 9 km (f), herrar 9 km (f), avslutning uppför slalombacken Alpe Cermis.

Fakta: Svenskarna i Tour de Ski

Damer: Charlotte Kalla, Piteå, Stina Nilsson, IFK Mora, Anna Haag, do, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Emma Wikén, do, Hanna Falk, Ulricehamn, Maria Rydqvist, Älvdalen, Evelina Settlin, Hudiksvall.

Herrar: Emil Jönsson, IFK Mora, Martin Johansson, do, Simon Andersson, Falun-Borlänge, Oskar Svensson, do, Teodor Peterson, IFK Umeå, Anders Svanebo, Stockvik, Carl Quicklund, Östersund, Jens Burman, Åsarna.

För Charlotte Kalla, flera av hennes landslagskamrater och nedresta anhöriga fanns det gott om svensk julmat på hotell Bucaneve i Livigno under höghöjdslägret inför Tour de Ski, säsongens viktigaste evenemang. Men inte ens på 1 800 meters höjd i alperna var det en vit jul. Det torra decembervädret har tvingat arrangörerna av Tour de Ski att ändra i programmet. I Oberstdorf, andra anhalt i tiodagarstävlingen, inleder en klassisk sprint och distansloppen förvandlas från skiathlon till 10 respektive 15 kilometer klassiskt.

– De hoppas få till en tvåkilometersslinga. Det tråkiga är att man måste förändra ett program och det blir väldig övervikt på klassiskt, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Vi kom till Lenzerheide i söndags och här är 3,75-kilometersbanan som vi ska tävla på det enda vita som finns. Utanför hotellet är det gröna gräsmattor.

Kort tour för Teodor

Touren inleds i Lenzerheide, Schweiz, med de tre första av de åtta etapperna – sprint, 15/30 kilometer klassiskt och 5/10 kilometer fristil. För åtminstone Teodor Peterson blir det enda tourort.

– Han kör bara den inledande sprinten, säger Grip.

Hanna Falk, också sprintinriktad, har som grundplan att köra till och med sprinten i Oberstdorf. För alla andra är tanken att genomföra hela touren.

Men som så många gånger förr står tourförhoppningarna till Charlotte Kalla. Även om säsongsinledning bjudit på både pallplatser och djupdykningar.

– Hon ser bra ut på träning, de ska bli spännande att se henne i tävling nu. I Toblach visade hon lite bättre takter igen, på slutet i distansloppet åkte hon väldigt, väldigt fort, säger Grip.

Kalla blev femma i det klassiska milloppet före jul.

Hoppas på damerna

– Charlotte är den som har gjort det bäst i Tour de Ski och som är väldigt komplett. Men vi har många duktiga damer som kan vara med och slåss bland de tio bästa i totalen i Tour de Ski. Charlotte, Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Maria Rydqvist, kanske Emma Wikén.

– Tre eller fyra av dem kan vara topp tio.

Bästa svenska i världscupen är Stina Nilsson, totaltrean som tog sin första världscupseger i Davos före jul.

– Hon klev av efter fyra lopp i fjol, var fyra totalt då, och kan vara med högt upp igen, säger Grip.

På herrsidan är det mer återhållsamt med förhoppningar, med både Marcus Hellner och Calle Halfvarsson ur spel.

– Jag tror både Emil (Jönsson) och Martin (Johansson) kan vara med och slåss ganska högt upp i totalen.

De kommer inte att kunna rubba Martin Johnsrud Sundby, lika stor herrfavorit som Therese Johaug på damsidan.