Fakta: Idrotterna i SM-veckan

Alpinrodel

Curling

Cykeltrial

Danssport

Draghundsport

Jujutsu

Längdskidor

Rally (sprint)

Rallycross (sprint)

Skicross

Skidorientering

Stadioncross (snöskoter)

Styrkelyft

Taekwondo

X-trial (motorcykel)

Fakta: Så körs skid-SM

Onsdag: Damer 10 km (k), herrar 15 km (k).

Torsdag: Stafetter, damer 3x5 km (f), herrar 3x10 km (f).

Lördag: Sprint damer och herrar (f).

Söndag: Skiathlon, damer 15 km (k/f), herrar 30 km (k/f).

Charlotte Kalla är inte alldeles nöjd med sin skidvinter så här långt. Men hennes tränare Magnus Ingesson tvivlar inte på att Kalla kommer att utöka sin samling på 19 SM-guld.

– Hon känner själv att hon inte har den där formen hon brukar när det är inför ett mästerskap, hon får ju slita för sina sekunder. Däremot tycker jag att trots att hon haft lite problem med skidor och fall och sådant så har hon jäkligt hög lägstanivå och det är i sig en styrka, säger han.

Flera hemmahopp

Ingesson sår i Piteå Elits vallabod och sliter med skidor när TT når honom. Polisbrickan har han lagt åt sidan den här veckan. Förutom Kalla blir Piteå-åkare som Sofia Henriksson och Jenny Öberg att räkna med i hemmaspåren kring Lindbäcksstadion.

– För Charlotte handlar det om att få flera tävlingar, de där loppen där känslan är bra. Hon kan inte fokusera ihjäl sig på ett SM, men de är ändå mycket runt omkring när det är hemmaplan. Hon är ju uppassad hela tiden.

Planen är att Kalla ska köra alla fyra SM-tävlingarna. Många landslagsåkare finns på plats, men alla åker inte allt. Bland de som saknas finns Stina Nilsson, Anna Haag, Calle Halfvarsson och Emil Jönsson.

Oprövad Hellner

Marcus Hellner tog sig från Gällivare till Piteå på tisdagen. Efter att ha fått så gott som hela vintern förstörd av sjukdomar så blir han ändå en SM-joker att räkna med. Hellner har inte tävlat sedan premiären i Gällivare i slutet av november. På onsdagen finns han på startlinjen i det klassiska 15-kilometersloppet som inleder SM för längdåkarna.

Femton sporter finns med under SM-veckan. Totalt ska 103 guldmedaljörer koras.