Fakta: Sveriges mästerskapsfacit

Sveriges placeringar under Staffan Olssons och Ola Lindgrens tid som förbundskaptener:

VM 2015, Qatar: 10:a.

EM 2014, Danmark: 7.

VM 2013, Spanien: Inte kvalificerat.

OS 2012, London: Silver.

EM 2012, Serbien: 12.

VM 2011, Sverige: 4.

EM 2010, Österrike: 15.

VM 2009, Kroatien: 7.

Matcharenan Hala Stulecia i Wroclaw liknar ingenting annat. Utifrån ser bygget, som stod klart 1913 och sedan 2006 finns med på Unescos världsarvslista, ut som ett bibliotek, ett operahus eller en teater. Inuti gör kupolen och takfönstren att det nästan mer liknar en kyrka.

Och kanske är det lite läge för Sverige att be till högre makter inför EM-premiären mot Slovenien.

Fem spelare i truppen är mästerskapsdebutanter, storstjärnor – som Kim Andersson – finns inte med i truppen och i de tre sista träningsmatcherna inför mästerskapet gjorde Sverige under långa perioder fler tekniska fel än mål och förlorade samtliga.

– Jag tror att det absolut viktigaste när vi går ut och spelar i morgon är att vi vågar. Ingen tror på oss, varken att vi ska gå vidare eller att vi ska vinna. Så vi har ju ingenting att förlora, säger Jonas Källman.

Han var med när Sverige spelade ett misslyckat OS-kval i samma arena 2008.

– Det är en fantastisk arena. Den är riktigt, riktigt häftig, inget snack om saken. Sen är det klart att minnena kanske inte är de bästa, men förhoppningsvis så ändrar vi på det.

Ryggproblem

Källman är själv osäkert startande i premiären. Den 34-årige vänstersexan fick ett litet ryggskott när laget gjorde sin sista träning på svensk mark, och har fått ägna tiden i Polen åt sjukgymnastik i stället för handboll. Flygresan till Polen var fylld av förseningar och trånga säten, vilket gjorde det hela än värre.

Men efter att ha fått behandling av det medicinska teamet är både landslagsläkaren Daniel Jerrhag och Källman själv positiva.

– Förhoppningsvis så ska jag vara med. Nu har jag varit med hela uppladdningen, och sista träningen i Sverige så händer något sånt. Men det är sånt som händer och det är bara att gilla läget och göra det som fysioterapeuterna säger.

– Jag hoppas verkligen att jag kan spela. Det känns bättre, det är en skön känsla jag har. Det viktigaste är att smärtan inte går tillbaka.

Det slutgiltiga beslutet om Källman kan spela eller inte tas först timmarna före matchstart.

– Vi har väl ett alternativ om Källman inte kan spela, och ett om han kan spela, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Mittniorna viktiga

Sverige mötte Slovenien även i kvalet till det stundande mästerskapet i Polen. Då vann Sverige med 28–24 på hemmaplan och spelade oavgjort, 28–28, i Slovenien.

Sedan dess har slovenerna fått en ny förbundskapten i den forne storspelaren Veselin Vujovic, ändrat lite i sitt spel och fått ihop laget. Mycket handlar om spelfördelaren Dean Bombac, till vardags lagkamrat med Jonas Källman i ungerska Szeged.

– Det är ett bollskickligt lag. Det är Bombac och (Uros) Zorman som är generalerna. Det är de som står för kreativiteten och passningslösningarna. Det gäller att spela tufft på dem, så att de inte ska få stoppa in näsan och spela vidare och hitta mittsexorna. Det är ju det som de är skickligast på, säger Ola Lindgren.