Fakta: Sverige handbollstrupp

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren har tagit ut 16 spelare till VM-kvalmatcherna mot Bosnien-Hercegovina 12 och 15 juni:

Målvakter: Mattias Andersson, Flensburg, Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen.

Vänstersex: Fredrik Petersen, HK Malmö, Jerry Tollbring, IFK Kristianstad.

Högersex: Niclas Ekberg, Kiel, Mattias Zachrisson, Füchse Berlin.

Mittsex: Andreas Nilsson, Veszprem, Jesper Nielsen, Füchse Berlin.

Vänster-/mittnio: Markus Olsson, Skjern, Jonathan Stenbäcken, TBV Lemgo, Jim Gottfridsson, Flensburg, Jesper Konradsson, Alingsås, Lukas Nilsson, Ystad.

Högernio: Kim Andersson, Ystad, Johan Jakobsson, Flensburg.

Försvar: Tobias Karlsson, Flensburg.

Fakta: Sveriges program fram till OS

7 juni: Samling i Växjö.

12 juni: VM-kval mot Bosnien-Hercegovina, Växjö.

15 juni: VM-kval mot Bosnien-Hercegovina, Sarajevo.

27–30 juni: Läger på Bosön.

30 juni–6 juli: Läger i Ystad.

11–17 juli: Landskamper i Zadar, Kroatien.

18–24 juli: Läger i Strömstad.

27 juli–1 augusti: Förläger i Rio Maior, Portugal.

1 augusti: Avresa till OS i Rio de Janeiro.

Om det blir VM-spel för Sverige bestäms i playoffmatcherna 12 juni, i Växjö, och returmötet 15 juni i Sarajevo. I Källmans frånvaro får Kristianstads vänstersexa Jerry Tollbring, som kallades in som reserv för Källman i EM i januari, chansen.

"Han är en framtidsman som i Champions League har visat att han kan prestera även mot de bästa klubblagen i världen. Jag är övertygad om att han även kommer att bli en stor tillgång i landslaget", säger förbundskaptenen Staffan Olsson i ett pressmeddelande.

I övrigt är det samma trupp som var med och tog Sverige till OS som får chansen att även försöka spela till sig en VM-plats. Veteranen Kim Andersson som gjorde landslagscomeback i OS-kvalet finns fortfarande med.

"Vi går in till playoffmatcherna mot Bosnien-Hercegovina och till OS-uppladdningen med stort självförtroende. Vi har visat de senaste månaderna att vi kan matcha de bästa landslagen i världen. Det finns inget annat mål än att vi ska ta oss till VM och att vi ska vara med och slåss om medaljerna i Rio", säger förbundskaptenen Ola Lindgren.