Fakta: Vännerna om varandra

Andreas Isaksson, 34, om Kim Källström:

– Han är en fantastiskt bra fotbollsspelare och en väldigt god vän till mig. Det har varit fantastiskt att göra den här resan med honom. Han är en av mina bästa vänner.

Källström, 33, om Isaksson:

– Han har haft en smått otrolig landslagskarriär. Alltid varit bra och egentligen inte haft några "dippar" eller varit ifrågasatt. Det är många som har kommit och försökt att knipa platsen men det är ingen som varit nära. Han är en otroligt viktigt spelare för oss och en stark karaktär. Trots att han är rätt lugn så vet han vad han vill och det är ingen som sätter sig på honom.

– Att det hållit så länge i landslaget är en bedrift i sig. Han har i princip varit ordinarie hela tiden. Tillsammans med Henke (Henrik Larsson) och Zlatan (Ibrahimovic) och några till är han en av dem som deltagit i flest mästerskap också. Det är imponerande.

Släng fram en fråga till Källström och han ger – om han tycker frågan är relevant och intressant – ett genomtänkt svar.

Det gör honom inte unik i landslaget, inte alls.

Men den eftertänksamme och begåvade mittfältaren sticker ut med sin verbala förmåga att klä både känslor och tankar i ord. Det gäller allt från vikten av ett kollektivt fungerande presspel ute på planen till svåra och komplicerade frågor om terror och flyktingkriser.

Det verkar gå hem.

I Sveriges Radios beställda Sifo-undersökning röstades Källström fram som landslagets näst mest populäre spelare efter Zlatan Ibrahimovic.

När han om sex veckor debuterar som sommarpratare får han en och en halv timma på sig att berätta om karriären från barndomens grusplaner till de stora klubblagen och Europa. Om vem han är och vad han upplevt redan som 33-åring, om hackordningen i omklädningsrummet.

Och mycket mer.

Stämplar ut samtidigt

I ett kvavt tält i anslutning till arenan Léo Lagrange i Saint-Nazaire, där landslaget tränar under EM, fick svenska skrivande medier sex minuter och 28 sekunder på sig att prata med honom. Merparten av den korta tiden kom att handla väldigt lite om honom, desto mer om vännen och rumskamraten Andreas Isaksson.

Källström är som de flesta av oss. Det är lättare att prata om andra. Om Isaksson tycks det vara enkelt. Även målvaktens landslagskarriär är över efter EM. Två veteraner stämplar ut samtidigt. Tillsammans kommer det stanna på något över 260 spelade landskamper.

En av många konsekvenser blir att landslagsledningen framöver enbart kan beställa enkelrum. Källström och Isaksson är de enda som delar rum på EM-hotellet Chateau des Tourelles och rumskompisar har de varit i landslaget så långt de kan minnas.

– Jag skulle aldrig bo med någon annan i klubblaget. Om inte "Isak" var här skulle jag inte bo med någon annan. Det fanns inte på världskartan att vi inte skulle bo tillsammans här, säger han.

Nyanserar bilden

Källström passar också på att nyansera den gängse bilden av Isaksson som lite trulig och fåordig. Sådan är han inte privat.

– Han är rolig, gillar att slänga käft. Väldigt bestämd. Han har väldigt klart för sig vad han vill. När han väl sätter ned foten blir det så. Så är det på rummet också.

Källström debuterade i landslaget 2001. Ett år senare var det dags för Isaksson. Sedan kvalet till EM 2004 har de varit bofasta i landslaget samtidigt.

Vad har han betytt för dig i landslaget?

– Bra mycket mer än vad man tror. Det är speciellt när man kommer till landslaget. Alla ska leverera, det är lite olika grupperingar och man ska navigera i ett landskap som är rätt svårt. Det är ett medietryck utifrån och så där. Då har vi varandra, den tryggheten. Vi är ganska raka mot varandra, tydliga. Det har nog hjälpt oss under åren.

Men trots att de ofta har kontakt och umgås familjevis togs besluten att sluta i landslaget helt utan att den ene visste vad den andre kom fram till.

– Jag visste inte att han skulle säga det när han sade det. Vi tillbringar mycket tid tillsammans, men samtidigt sitter vi inte ihop.