Fakta: Susanna Kallur

Född: 16 februari 1981.

Bor: Falun.

Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus, 7,68. Personbästa 100 m häck: 12,49.

Skadehistoriken:

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League och topptid på 100 m häck (12,78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand i juli, 100 meter. SM kort därefter, 100 meter (försök och final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.

2015: Comebackförsök 3: Karlsruhe i januari, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun i januari, 60 meter. Gick bra. Två veckor senare gjorde hon comeback i landslaget i samband med Nordenkampen i Växjö. Hon sprang 60 meter på 7.35, en tid som hon sedan bättrade med en hundradel i SM. Under utomhussäsongen har Kallur sprungit fyra lopp: 13,00 i Stockholm, 12,91 i Kuortane, 13,01 i försöken på EM i Amsterdam, 12,96 i EM-semifinalen, 13,06 i Karlstads GP.

Susanna Kallur var i storform och hade enkelt gått vidare till semifinalen på 100 meter häck. Men på första häcken på OS-banorna i Peking hände det som inte får hända. Ett snöpligt fall och OS var över.

Åtta år senare är hon redo för nästa OS-lopp – i samma skor.

– Jag ska ha dem på tisdag, säger "Sanna" Kallur, som inte tycker att skorna för med sig någon dålig karma.

– Nej, det är det inte. De har bara varit med vid ett tillfälle och då var jag i mitt livs form, jag ser det så. Plus att de är de snyggaste jag har.

Låg i plastback

Hennes skadebekymmer började egentligen redan före OS i Peking. Skadan var egentligen rätt lindrig, en stressfraktur på ena skenbenet. Men till slut krävdes flera operationer och rehabträning i många omgångar för att hon skulle kunna göra comeback på riktigt i år.

Så när hon fick klartecken för OS i Rio de Janeiro var valet enkelt. Hon gick till sin träningsgarderob och plockade ner plastbacken, där de gulblå skorna från Peking-OS legat i en plastpåse sedan 2008.

– Det är en modell som har gått ur tiden och det är den enda modellen som jag springer i, berättar häckstjärnan.

– Men jag hade kvar ett par som var gulblått och som jag ju bara använt elva häckar.

Räcker karriären ut

Hemma i träningsgarderoben väntar dessutom flera par till. Skoutvecklingen har självklart gått framåt under de åtta åren som Susanna Kallur har kämpat för att ta sig tillbaka till ett stort globalt mästerskap.

Men gillar man skorna, så gör man.

– Alla spikskor jag har, har minst sju-åtta år på nacken. Jag har sparat ett helt gäng, för det är de enda skorna jag gillar att springa i.

– Så när de skorna är slut då är min karriär slut. Men jag har några helt oanvända kvar, dem kan jag springa i tills de går sönder.