Fakta: Susanna Kallur

Född: 16 februari 1981.

Bor: Falun.

Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus, 7,68. Personbästa 100 m häck: 12,49.

Skadehistorien:

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League topptid på 100 m häck (12,78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand 100 meter. SM, 100 meter (försök + final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.

2015: Comebackförsök 3: 31 januari i Karlsruhe, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun, 60 meter. Gick bra. Två veckor senare gjorde hon comeback i landslaget i samband med Nordenkampen i Växjö. Hon sprang 60 meter på 7,35, bara tre hundradelar över VM-kvalgränsen. Det bästa: Hon kände inget av skadan och har därefter fokuserat sig på häckträningen.

Kallur, 35, har haft stora skadeproblem i många år och har inte tävlat i häcklöpning sedan 2010. Hon gör ett försök att kvala in till OS i Rio de Janeiro i augusti.

På Instagram skriver Kallur om sin comeback:

"Det är inte mycket jag är säker på. Men en sak kan jag säga med säkerhet: Jag låter inte mina rädslor styra mina beslut. Det är väldigt skräckblandat att tävla på 100 m häck igen, och speciellt på en så stor och fin tävling".

SOK:s kvaltid som Kallur måste klara är 12,80, en tid som Kallur klarat 36 gånger. Senast var i New York för sex år sedan då hon gjorde ett första comebackförsök efter stressfrakturen som hon fick 2008.

– Träningslägret i Formia i Italien har gått mycket bra. Det knäproblem som hon hade efter lägret i Florida stör henne inte längre, säger Kallurs manager Keith Karlsson till TT.

– Hennes träning går som planerat. Hon har ett jättebra läge och jag är mycket mer optimistisk jämfört med för ett halvår sedan.

Möter OS-mästare

I Stockholm får hon bland annat möta Kendra Harrison, som sprungit på 12,36 i år, och Nia Ali, inomhusvärldsmästare på 60 meter häck, liksom den olympiska mästarinnan Sally Pearson som gör comeback efter ett års skadefrånvaro.

Kallur har inte tackat ja till några fler tävlingar, enligt Karlsson. Hur det går i Stockholm kommer att avgöra hur den fortsatta satsningen mot OS ser ut.

– Det är en otroligt tuff uppgift för Sanna att göra första loppet i Stockholm. Men de känner att det är den bästa planen för att det ska fungera, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till TT.

Kallur hade ett lyckat träningsläger i Florida i april, enligt ett pressmeddelande från DL-galan i Stockholm sprang Kallur jämnt med den vitryska VM-trean Alina Talaj under lägret. Under de sista dagarna i USA fick hon dock ett litet skadebakslag, ont i ett knä.

Svår balansgång

Förbundskaptenen säger att det är en väldigt svår balansgång om Kallur ska hinna klara OS-kvalgränsen utan att tävla så mycket.

– Hon har väldigt få försök. Det hänger inte bara på henne utan också på vädret och sådana bitar, säger Tornklint.

EM i Amsterdam i juli kan också bli aktuellt för Kallur.

– Men först måste hon klara kvalgränsen, för att jag ska kunna ta ut henne. Springer hon väldigt fort inför EM och är topp tolv i Europa, slipper hon springa försöksloppen i EM och går direkt till semifinal. Då blir det bara två lopp i EM, vilket skulle göra EM till en otroligt bra förtävling mot OS, säger Torneklint.

Skadorna kom 2008

Det var under säsongen 2008 som Kallurs skadeproblem startade. Hon tävlade trots en stressfraktur och i OS i Peking föll hon i semifinalen. Under hösten gjordes en stor operation av underbenet. 2010 gjorde hon ett första comebackförsök, men sedan dröjde det fyra år till nästa. Ett fjärde comebackförsök gjordes i våras.

– Det är helt fantastiskt att hon inte gett sig, säger Torneklint.