Dramatiken började redan före matchen då beskedet kom att pappan till Edinson Volquez, Kansas Citys förstekastare, hade dött hemma i Dominikanska republiken.

Och den fortsatte när Alcides Escobar slog en homerun för Kansas City på New Yorks första kast. Vanligtvis slås bollen upp på läktaren när det blir homerun men i det här fallet var det ett misstag av Mets-spelarna, som fumlade med bollen, som orsakade den. Att slå en homerun där bollen inte lämnar planen hade inte hänt på 86 år i World Series.

– Självklart så var det lite oväntat att början matchen så på det första kastet, sade Mets manager Terry Collins.

New York såg ut att ändå ta hem matchen vid ledning 4–3 i slutet av den nionde och sista inningen (omgången) men Kansas City lyckades ta en poäng och skicka matchen vidare efter en miss av Mets kastare Jeurys Familia.

– Han ger aldrig bort homeruns så vi var chockade, sade Collins.

I den 14:e inningen kunde sedan Eric Hosmer offra ett slag så att Alcides Escobar kunde springa in för en poäng och ge segern till Kansas City med 5–4.

Då hade matchen pågått i fem timmar och nio minuter. Aldrig tidigare hade en första match i World Series 111-åriga historia pågått så länge.

– Två saker vill du inte vara med om i match ett i World Series. Den ena är att behöva spela 14 innings, den andra är att förlora, sade Yost och tänkte förstås på uppladdningen inför match två som spelas redan på onsdagskvällen, även den i Kansas City.

Finalserien spelas i bäst av sju matcher.