Fakta: Lagen som jagar OS-kvalplats

Följande kvarvarande lag i handbolls-EM gör upp om två OS-kvalplatser (poäng in i mellanrundan inom parentes):

Grupp 1: Norge (4 poäng), Vitryssland (0), Makedonien (0).

Grupp 2: Ryssland (2 poäng), Ungern (0), Sverige (0).

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.

Sveriges chanser är att antingen ta direktplatsen till OS som går till EM-vinnaren, eller vara ett av de två bästa icke-kvalklara lagen. Det betyder att Sverige inte får släppa Ryssland och Ungern före sig i mellanrundan. Men även om det skulle lyckas kan Sverige gå miste om en kvalplats, beroende på hur lagen på den andra halvan placerar sig.

OS-kvalet 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

Resultatmässigt tog Sverige bara poäng i premiärmatchen mot Slovenien. Men prestationsmässigt har det sett bättre och bättre ut, även om både matcherna mot Tyskland och Spanien slutade med svenska förluster.

– Jag tror att det är viktigt att vi hela tiden påminner oss om att vi blir bättre och bättre. Kan vi fortsätta den stegen så kan vi slå alla, säger Ekberg.

Sverige är vidare till mellanrundan, men har noll poäng med sig. Möjligheterna att ta sig till semifinal är små, men en av de två OS-kvalplatserna som står på spel i EM är i allra högsta grad inom räckhåll.

För att det ska bli verklighet måste Sverige hålla både Ungern och fredagens motståndare Ryssland bakom sig i mellanrundan.

Blir det förlust mot Ryssland är OS-chansen i praktiken borta. Oavgjort och hoppet lever vidare. Blir det svensk seger så ser det bra ut inför fortsättningen.

– Det känns ju som att man går in i en slutspelsfas. Nu räknas varje match verkligen, säger Andreas Nilsson.

Spänningarna släppt

Mittsexan Nilsson och högersexan Ekberg blir båda viktiga delar i det bygge som ska lyfta Sveriges spel ytterligare. Sverige har hittills haft svårt att få ut bollarna på kanterna och in i mitten i anfallen, och mot Spanien blev det extra tydligt då nästan samtliga avslut kom från nio meter.

– Mot Spanien hade vi ju i stort sett inte något sexmetersavslut överhuvudtaget, vilket är synd för där kan man få lätta mål. De på nio meter är fortfarande ganska orutinerade men nu har väl det värsta av spänningarna släppt. Förhoppningsvis kan de spela lite mer avslappnat. De spelar ut väldigt mycket på kanterna i sina klubblag, de som är med, så förhoppningsvis kommer det här också, säger Ekberg.

– För att ta oss vidare på kurvan måste alla bli delaktiga och vi måste utnyttja alla positionerna. Vi har pratat om att få ut bollarna på kanten och öppna upp försvararna mer så att jag och Jesper (Nielsen) får lite mer luckor inne på linjen också, säger Andreas Nilsson.

– Man vill ju helst få mycket boll. Det är lite frustrerande absolut, för att man inte hjälper laget mer.

Bra facit

Namnet Ryssland är skrämmande i nästan alla idrottssituationer. Men faktum är att inom herrhandbollen var det ganska många år sedan ryssarna var riktigt otäcka. I EM för två år sedan nådde Ryssland kvartsfinal, men på VM i Qatar för ett år sedan blev det bara en 19:e plats.

Sverige mötte Ryssland i två träningsmatcher i november, och vann tämligen enkelt i båda.

– Vi har rätt så bra facit mot dem visserligen, men det blir en tuff uppgift, säger Andreas Nilsson.

– Ett mål är uppnått, att ta oss vidare. Det stora är att ta OS-kvalplatsen.