Fakta: NHL-slutspelet

Kvartsfinaler (bäst av sju matcher)

+ Tampa Bay–NY Islanders, 3–1 i matcher (Nästa match söndag, Tampa Bay)

+ Washington–Pittsburgh, 2–3 i matcher (tisdag, Pittsburgh)

+ Dallas–St Louis, 3–2 i matcher (måndag, St Louis)

+ San Jose–Nashville, 3–2 i matcher (måndag, Nashville)

Karlssons mål för San Jose var hans andra i slutspelet och kom med 50 sekunder kvar av matchen.

Men det var två mål av San Jose i andra perioden som tog död på det mesta av spänningen i kvartsfinalserien där San Jose nu har ledningen med 3–2 i matcher i bäst av sju.

Bäckström passade fram

Washington drog nytta av Pittsburghs utvisningar och klarade livhanken i NHL-slutspelet.

Med bara ett power playmål på de senaste tolv försöken inför matchen mot Pittsburgh hade Washington en hel del att tänka på när det gällde upplägget för numerära överlägen.

Men i matchen under natten mot söndagen svensk tid, den femte i kvartsfinalserien som avgörs i bäst av sju matcher, lossnade det äntligen.

En bidragande orsak var Bäckström, som visade tålamod i passningsarbetet framförallt i power play.

I första perioden passade Bäckström från högra tekningscirkeln i anfallszon fram till Alexandr Ovetjkin, som sköt direkt strax ovanför Matt Murrays plockhandske. Assisten till matchens första mål var Bäckströms sjunde i slutspelet.

Kan avgöra hemma

Bäckström var också inblandad i passningsarbetet som ledde fram till nästa mål i numerärt överläge för Washington, den här gången i andra perioden. Bäckström passade John Carlson, som passade vidare till Ovetjkin som sköt, och T J Oshie petade in returen som Murray tvingades släppa.

Matchen slutade 3–1 till Washington. Pittsburgh leder matchserien med 3–2 och kan avgöra på hemmaplan på tisdag, lokal tid.