Bakgrund: Dopningsanklagelsen

Det var vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad som friidrottsprofilen Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med bland andra den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm.

Karlsson sade då, under debatten och efteråt till NWT:s reporter: "Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden, sade Karlsson till Nya Wermlandstidningen.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Juventus läkare Riccardo Agricola dömdes till fängelse i 22 månader för att ha delat ut bloddopningsmedlet epo till spelarna, men friades senare. Den förre franske fotbollsstjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använt otillåtna medel under sin tid i den italienska klubben.

Ibrahimovic spelade för Juventus mellan 2004 och 2006. Ekdal tillhörde den italienska serie A-klubben mellan 2008 och 2010 men var utlånad till Siena mellan 2009 och 2010.

Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola sade till Expressen och Aftonbladet att man ska stämma Ulf Karlsson för uttalandena.

Anklagelserna skulle kunna utgöra förtal, som är straffbart med böter eller fängelse i upp till två år om brottet betraktas som grovt. Det sade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till TT.

"Under debatten uttryckte jag mig både otydligt och olyckligt om Zlatan Ibrahimovic. Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt. Det var inte alls min avsikt. Jag vill därför be Zlatan och övriga som kan ha tagit illa upp om ursäkt för mina insinuerande uttalanden", skriver Ulf Karlsson i ett öppet brev till TT.

I brevet, som även är riktat till Albin Ekdal, Svenska fotbollförbundet samt medierna, fortsätter Karlsson:

"Jag har, alltsedan jag själv blev idrottsledare, alltid stått upp emot all form av doping. Jag hoppas att mina olyckliga formuleringar i detta fall inte skadar uppfattningen om Zlatan, som jag anser vara den största fotbollsspelare vi haft i landet."

Vill att reporter vittnar

Det var vid Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad i onsdags som Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm och den förre förbundskaptenen i ishockey, Bengt-Åke Gustafsson.

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad, sade Karlsson då enligt Nya Wermlandstidningen.

På fredagen ringde Zlatan Ibrahimovics advokat Nils Petersen från Fredersen Advokatbyrå i Malmö till NWT:s sportreporter Per Mårtensson.

– Han sa att de skulle gå vidare med ärendet och att om det skulle bli en förhandling skulle den bli här i Karlstad. Han ville att jag skulle vittna. Han ville också veta hur många som var med på mötet när Ulf Karlsson höll föredrag och nämnde att hans uttalande kan skada Zlatans varumärke, säger Mårtensson till tidningen.

Stämmer Ibrahimovic Karlsson för förtal sker förhandlingen i så fall i Karlstad, skriver nwt.se.

Vill inte säga mer

Karlsson säger till TT att hans ursäkt inte hänger ihop med att Ibrahimovic anlitat en advokat för att eventuellt stämma Karlsson.

– Nej, det fick jag höra redan i går, säger Ulf Karlsson.

Han vill inte svara på fler frågor om ursäkten.

– Allt jag vill säga har jag skrivit i brevet.

Ulf Karlsson var i början av 2000-talet förbundskapten i friidrott.