Kristian Karlsson är en av flera svenskar som överraskat och bjudit på världspingis i Eriksdalshallen i Stockholm. För första gången sedan 1988 nådde tre svenskar kvartsfinal, och en svensk i semifinal i Soc har inte hänt på 14 år.

Där tog det tvärstopp.

– Helt krossad blir man. Han är så mycket bättre på allt. Det är inte ens kul, säger en bedrövad Karlsson efter den tunga förlusten med 5–11, 4–11, 3–11, 8–11.

Kristian Karlsson kommer att klättra rejält på världsrankningen från sin 47:e plats. På vägen till semifinalen slog han ut japanen Hiromitsu Kasahara (4–2), ryssen Alexander Sjibajev (4–3), ex-kinesiske kanadensaren Eugene Wang (4–2) och lagkompisen Jens Lundquist (4–0) i kvartsfinal.

Men han var helt chanslös mot Xu Xin.

– Man vill ju ändå vara med, ge publiken lite mer, det är det som känns tungt.

Andra semin mot Xu Xin

Det var andra gången som Karlsson nådde semifinal på världstouren – och även i Sydkorea 2013 var det Xu Xin som slog ut honom, 4–1. I senaste mötet, i åttondelen i Soc förra året, blev det knapp 3–4-förlust.

– Det är okej att förlora mot honom, men det här är min klart sämsta match mot honom, säger Karlsson.

– Sedan är det kanske min bästa turnering någonsin.

Karlssons självförtroende och suveräna spel tidigare i turneringen var som bortblåst i semifinalen.

Kort överläge

Enda gången Karlsson var i överläge i duellen mellan de två vänsterhänta var i fjärde set. Men då var chansen att vända försvinnande liten och 8–4 blev 8–11.

– Jag gillar att möta vänster, men det är så svårt att hålla undan hans forehand, det är hans styrka. Man vill inte spela så mycket forehand utan försöker gå på hans backhand. Då är han där ändå, han drog ju några helt sjuka forehands. De andra matcherna har jag fått lite backhandsspel mot honom, nu bara small det. Han har bäst forehand i världen.

Bäst backhand i världen, i alla fall enligt Sverige-ettan Pär Gerell, har världstvåan Fan Zhengdong. Den blott 18-årige kinesen var i final för tredje året i rad och försvarade sin titel från i fjol.

Finalsegern över landsmannen och världstrean Xu Xin skrevs till 4–2 i set.

– Han har en fruktansvärd backhand, står kvar vid bordet och spelar väldigt snabbt, säger Gerell.

Gerell är högst rankad av svenskarna med den av fyra som åkte ut i tredje omgången. I stället gick Kristian Karlsson, Jens Lundquist och Anton Källberg till kvartsfinal.

– Det visar hur bra och jämna vi är, säger Gerell om den svenska insatsen i Soc 2015.

I den helkinesiska damfinalen vann oseedade Mu Zi oväntat över världstrean Zhu Yuling efter 11–3 i skiljeset.