– Han kan spela ett mycket stabilt defensivt spel.

Förbundskapten Rikard Grönborg om offensiva backstjärnan Erik Karlsson.

Fakta: Erik Karlsson

Född: 31 maj 1990.

Längd: 183 centimeter.

Vikt: 87 kilo.

Moderklubb: Boro/Vetlanda.

Klubbar i karriären: Södertälje 2006–07, Frölunda 2007–09, Ottawa 2009–12, Jokerit hösten 2012 (lockout i NHL), Ottawa från 2013.

Landskamper: 24 (8 mål).

Främsta meriter: OS-silver 2014, utsedd till bästa back i OS 2014, fick James Norris Memorial Trophy som bästa back i NHL 2011–12, vann poängligan för backar i NHL:s seriespel 2011–12 och 2013–14.

Svenska ishockeyförbundet

Fakta: Tre Kronors World Cup-schema

4–11 september: Träningsläger i Göteborg. Sverige spelar två träningsmatcher mot Finland (Helsingfors 8 september kl 18.00 och Göteborg 10 september kl 18.00).

15 september: Sverige möter Europalaget i en träningsmatch i Washington (01.00).

17–22 september: World Cup, gruppspel i Toronto. I grupp A spelar Kanada, USA, Tjeckien och Europalaget. I grupp B spelar Sverige, Ryssland, Finland och Nordamerika U23.

Sveriges matcher:

18 september: Ryssland–Sverige (21.00).

20 september: Sverige–Finland (21.00)

21 september: Sverige–Nordamerika U23 (21.00).

25 september: ev semifinal (01.00 eller 19.00)

28 september: ev final, match 1 (02.00).

30 september: ev final, match 2 (02.00).

2 oktober: ev final, ev match 3 (01.00).

Medan solen värmer Göteborg svettas Tre Kronor på träningar i Scandinavium inför World Cup i Toronto, som startar om drygt en vecka.

Drygt 1 400 åskådare följde tisdagens öppna träning, som höll hög klass med bra passningar och skärpta spelare.

– Det ser förvånansvärt bra ut för att vara andra träningen, säger Ottawa-backen Erik Karlsson, som gladdes åt intresset på läktarna i sin tidigare hemmaarena.

Just backarna har lyfts fram som en särskild styrka i det svenska World Cup-laget. Konkurrensen om platserna i truppen var hård. Även en hyllad spelare som John Klingberg lämnades utanför. Sveriges backbesättning är ändå turneringens bästa, enligt en expertbedömning på NHL:s webbplats.

Erik Karlsson håller med.

– Ja, det tycker jag. Alla som är här har lyckats riktigt bra där borta, och vi har bra rutin, säger den 26-årige smålänningen.

Får spela mycket

Under tisdagens träning fick Erik Karlsson öva spel i numerärt överläge med två olika powerplay-uppställningar. Han har vunnit NHL:s poängliga för backar två gånger, och är ett offensivt vapen i absolut toppklass.

– Erik kommer att få en hel del powerplaytid. Det gäller mest för oss att omge honom med riktigt bra spelare, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Karlsson trivs också med att spela mycket. Han var på isen i nästan 29 minuter per match för Ottawa förra säsongen. Det kanske inte blir fullt så lång tid i World Cup.

– Så länge han producerar kan han spela länge, säger Grönborg.

Beröm för ansvar

Förbundskaptenen hyllar Karlssons skicklighet med pucken, men också hans sätt att ta ansvar på isen.

– Han kan spela ett mycket stabilt defensivt spel. Det är något jag tycker att han verkligen utvecklat, framhåller Rikard Grönborg.

Själv konstaterar Erik Karlsson att han, som alla andra, jobbar på att bli en bättre spelare för varje år.

TT: Är det mest offensiva eller defensiva saker du vill utveckla?

– Nej, det är allt. Jag kan bli mycket bättre offensivt också, tror Erik Karlsson.

Hitta rätt stämning

Men han lovar inget skönspel från Tre Kronor i de kommande landskamperna mot Finland, i Helsingfors på torsdag och Göteborg på lördag.

– Där handlar det inte så mycket om vem som vinner eller förlorar, utan mer om att alla ska hitta timing och sitt eget spel, och att hitta lite kemi bland kedjor och backpar – lagstämning.

Sverige spelar sin första match i World Cup mot Ryssland den 18 september. Förutom mötena med Finland ska Tre Kronor innan dess också spela en match mot World Cups Europalag i Washington i nästa vecka.