Fakta: Senaste JVM-matcherna mot Finland

Sverige och Finland har mötts 33 gånger i JVM-sammanhang, med 15 svenska segrar, fem oavgjorda och 13 finländska segrar som resultat. Här är de senaste utslagsmatcherna mellan lagen (Sveriges siffror först):

2015, kvartsfinal (Toronto): 6–3.

2014, final (Malmö): 2–3 efter förlängning.

2012, semifinal (Calgary): 3–2 efter straffar.

2006, kvartsfinal (Vancouver): 0–1 efter förlängning.

Mötet mellan Sverige och Finland beskrivs som en drömmatch.

Kempe, 19, håller med:

– Jo, det är det. Det är grannlandet, det är rivaliteten, så det kommer att bli en grym match, säger han om semifinalen där det väntas bli utsålt, drygt 13 000 åskådare.

Hockeyhistorien är full av heta och tajta matcher mellan Sverige och Finland.

Det är samma sak i JVM-sammanhang.

Vändningen favoritminne

Det finns både stora segrar och bittra förluster.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg har varit med i juniorlandslaget i nio år i olika roller.

Han har upplevt både och:

– Favoritminnet måste ändå vara i Calgary när vi ligger under med 0–2 inför tredje perioden, vänder och vinner på straffar, säger han om turneringen där Sverige till slut bröt den 31 år långa guldtorkan.

– Sedan har man väl ett sämre minne några år senare, säger Grönborg om finalförlusten hemma i Malmö 2014 efter förlängning.

I fjol möttes lagen i kvartsfinal i Toronto och Adrian Kempe sköt det matchvinnande fjärde målet när Sverige gjorde tre raka mål i sista perioden och vann med 6–3.

– Det var fem mot tre i början av tredje och jag fick pucken av (Oskar) Lindblom och hade tom bur, så det var bara att lägga in den. Det var en skön känsla, minns han.

Närmare NHL

Han tog steget över till Nordamerika efter att ha hjälpt kvar Modo i SHL förra säsongen. Han skrev ett treårskontrakt med Los Angeles Kings och blev mästare direkt i farmarligan AHL med Manchester.

Den här säsongen har farmarlaget flyttats till Kalifornien, heter Ontario Reign, och huserar utanför Los Angeles. Så avståndet till NHL har minskats rent geografiskt.

Hockeymässigt också?

– Kings har ett grymt lag på pappret och de har ju spelare som väntar på sin tur, jag vet inte hur nära jag är. De har ett sjukt bra lag, så om jag får chansen i år eller nästa får vi se, säger Kempe som är trea i lagets poängliga med 16 poäng (7+9) på 21 matcher.

I JVM står han på sex poäng (3+3) och har gjort mål i tre raka matcher.

– Det har känts bra nästan hela turneringen, jag har haft mycket lägen och försöker skjuta så mycket som möjligt. Pucken har gått in tre matcher i rad och jag hade kunnat göra ännu fler mål. Det är bara fortsätta skjuta.

Finland har gjort flest mål i turneringen (29), men har defensiva problem och har släppt in överlägset flest mål (18) av semifinallagen.

– Jag tycker vi har ett mer komplett lag än vad de har. Båda har en bra offensiv, men vi har en bättre defensiv, säger Kempe.

Redo att sänka arvfienden.