Fakta: Senaste årens segrare i US Open

2010: Kim Clijsters, Belgien

2011: Samantha Stosur, Australien

2012: Serena Williams, USA

2013: Serena Williams, USA

2014: Serena Williams, USA

2015: Flavia Pennetta, Italien

2016: Angelique Kerber, Tyskland

Tyskan vann med 6–3, 4–6, 6–4 och tog därmed sin andra grand slam-titel i år. Matchen varade i två timmar och sju minuter. När sista bollen var vunnen bröt hon ut i ett segervrål, inför 23 771 åskådare i publiken.

Fantastiskt, säger hon till US Opens hemsida efteråt.

– Jag vann min andra grand slam på ett år. Det har varit det bästa året i min karriär, säger hon.

Segern innebär kulmen på ett fantastiskt år som hon inledde i januari med seger i Australian Open. Efter finalplats i Wimbledon kan hon nu också titulera sig mästare i US Open.

Dröm i uppfyllelse

På måndag tar Kerber dessutom över förstaplatsen på världsrankningen från Serena Williams, USA.

– Det betyder mycket för mig. När jag var barn drömde jag alltid om att en gång bli den bästa spelaren i världen, att vinna grand slam-turneringar. Och i dag är dagen här. Alla drömmar gick i uppfyllelse det här året, säger hon enligt sajten.

På sin väg till finalen besegrade tyskan Caroline Wozniacki från Danmark i semin, Roberta Vinci, Italien, i kvarten, tjeckiskan Petra Kvitova i åttondelsfinalen och innan dess Catherine Bellis (USA), Mirjana Lucic-Baroni (Kroatien) och Polona Hercog (Slovenien).

Stolt förlorare

Kerber blir den andra tyskan efter Steffi Graf att toppa världsrankningen, och var andra tyskan i finalen i US Open sedan Graf 1996.

– Jag tror att Steffi är stolt över mig, sade hon inför finalen.

Karolina Pliskova säger att hon är glad över att kunna ha tagit matchen till ett tredje set, och att hon på förhand visste att det skulle bli tufft.

– Även om jag inte vann är jag stolt över mig själv. Förhoppningsvis blir det många fler finaler framöver.