Fakta: Årets häst

På fredag kväll presenteras Årets häst i samband med travgalan i Stockholm. Här är de nominerade:

Årets häst: Delicious (Daniel Redén), Mosaique Face (Lutfi Kolgjini), Nuncio (Stefan Melander), Some Summit (Veijo Heiskanen).

Årets tvååring: Gareth Boko, Racing Mange, Rhyme Broline, Undine.

Årets treåring: Heavy Sound, Princess Face, Readly Express, Timbal.

Årets fyraåring: Buzz Mearas, Conlight Ås, Flex Lane, Some Summit.

Årets kallblod: Månprinsen AM, Smedsbo Faksen, Talls Odin, Titan Tabac.

Årets sto: D´One, Princess Face, Some Summit, Youana.

Årets äldre: Chelsea Boko, D´One, Mosaique Face, On Track Piraten.

Årets tränare: Robert Bergh, Lutfi Kolgjini, Stefan Melander, Roger Walmann.

Årets kusk: Erik Adielsson, Björn Goop, Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson.

Årets komet: Iina Aho, Petter Karlsson, Henriette Larsen, Per Nilsson.

Årets häst är den mest prestigefyllda kategorin som röstas fram av Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och svenska folket. Det lär stå mellan Delicious, som tränas av Daniel Redén, och Nuncio med Stefan Melander som tränare.

Kihlström körde Delicious till tre världsrekord över tre olika distanser under 2015.

– Hon var fantastisk bra i flera lopp. 1.08,6 över kort distans i Bollnäs och 1.10,0 på Bergsåker över medel var enorma prestationer. Sedan visade Delicious att hon även klarar lång distans när hon vann på 1.12,1 på Jägersro, säger Kihlström.

Två titlar

Stefan Melanders Nuncio hade en väldigt bra första säsong i Sverige, efter att tidigare ha tävlat i USA under två 2013 och 2014. Fyraåringen var trea i Elitloppet efter att ha travat i tredjespår hela loppet. Han vann sedan Sprintermästaren och Breeders Crown.

– För mig är Nuncio alltid bäst. Det skulle vara roligt om han blev Årets häst, säger Melander som även är nominerad till Årets tränare.

Melander har tagit hem Årets häst-titeln två gånger tidigare som tränare till Iceland, 2010, och Scarlet Knight, 2001.

Goop utmanar

Björn Goop är Kihlströms främste utmanare i kampen om att bli årets kusk. Goop vann som vanligt flest lopp i fjol och han hade fina framgångar i Frankrike med framför allt Timoko (Prix de France).

Kihlström vann Elitloppet (Magic Tonight), Kungapokalen (Volstead), Breeders Cown i USA (D´One) samt tre världsrekord med Delicious.

– Det ska bli spännande att se, antar att det står mellan Björn och jag. Ingen stor grej sådär men alltid kul att vinna och det är ju ett bevis på att man haft ett bra år.