Fakta: Den ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

24 juli: IOK meddelar att Ryssland inte kastas ut från OS, men ger de sommarolympiska idrottsförbunden möjlighet att själva bestämma om uteslutningar. Tennisspelarna får snabbt klartecken att tävla i OS.

25 juli: Sju simmare – bland dem OS- och VM-medaljören Julia Jefimova – utesluts från OS.

26 juli: Ryska skytte- och judolandslagen får tillåtelse att vara med i OS. Fem ryska kanotister och två deltagare i modern femkamp stoppas däremot, liksom stora delar av roddtruppen.

27 juli: Ryska fäktare, gymnaster, triathleter och volleyboll- och beachvolleybollspelare får klartecken att vara med i OS. Samtidigt står det klart att längdhopparen Darija Klisjina är den enda friidrottaren som får tävla i OS.".

29 juli: Den ryska truppen i tyngdlyftning stoppas från OS.

31 juli: IOK meddelar att tre av organisationens ledamöter slutgiltigt kommer att avgöra vilka ryska idrottare som får delta i Rio de Janeiro, oavsett vilket beslut specialförbunden fattat.

5 augusti: Den ryska OS-truppen fastställs till 271 aktiva. 118 från den ursprungliga truppen stoppades. Cas ger Jefimova och två roddare rätt att tävla i OS.

13 augusti: IAAF stoppar Klisjina sedan det framkommit nya bevis mot henne, kopplade till Wadas rapport tidigare i somras. Klisjina överklagar till Cas.

15 augusti: Cas ger Klisjina rätt att tävla i OS.

– Beslutet visar att rättvisan kan vara rättvis. Du kan inte döma henne för något som hon inte har gjort, kommenterar Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko enligt nyhetsbyrån Interfax.

Klisjina bor sedan flera år i Florida i USA och har dopningstestats kontinuerligt. Att hon kunnat bevisa att hon inte varit med i det systematiskt och statsstödda dopningssystemet i hemlandet gjorde att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) tidigare i somras gav henne klartecken till deltagande i OS i Rio de Janeiro.

Men sedan antidopningsorganisationen Wadas utredare Richard McLaren kommit med nya bevis som visade att Klisjinas dopningsprov ska ha manipulerats (enligt medieuppgifter ska det ha varit två prover som manipulerats, ett av dem ska ha varit utbytt), stoppade IAAF ryskans OS-medverkan häromdagen.

Hon överklagade till idrottens skiljedomstol Cas som nu gett henne rätt att trots allt ställa upp i Rio. Cas anser inte att de nya bevisen mot Klisjina är tillräckliga, och skriver på sin webbplats att hon får ställa upp i Rio eftersom hon dopningstestats ofta utanför Ryssland de senaste åren.

Natten till onsdagen, svensk tid, går damernas längdhoppskval i Rio.

I november i fjol stängde IAAF av rysk friidrott på grund av avslöjandet om utbredd dopning och korruption inom rysk friidrott. Ryssland tog ändå ut 68 friidrottare till sin OS-trupp. 67 av dem fick aldrig åka till Brasilien.