Fakta: OS-uttagna

Sveriges olympiska kommitté tog på tisdagen ut de första aktiva till sommar-OS i Rio. Totalt är det 49 idrottare inklusive tre lag i ridsport, tre lagkappslag i simning samt herrlaget i fotboll.

Brottning: Sofia Mattsson (-53kg).

Cykel: Emma Johansson (linjelopp och tempo).

Fotboll: Herrlag.

Friidrott: Abeba Aregawi (1 500m), Daniel Ståhl (diskus), Angelica Bengtsson (stavhopp), Khaddi Sagnia (längdhopp).

Kanot: Petter Menning (K-1 200m).

Ridsport: Dressyr lag, fälttävlan lag, hoppning lag.

Segling: Josefin Olsson (Laser Radial), Lisa Ericson (49er FX), Hanna Klinga (49er FX), Anton Dahlberg (470), Fredrik Bergström (470).

Simning: Sarah Sjöström (100m fjäril, 50- och 100m frisim), Jennie Johansson (100m bröstsim), Louise Hansson (lagkapp), Michelle Coleman (lagkapp), Simon Sjödin (200m medley), lag 4x100m medley damer, lag 4x100m frisim damer, lag 4x200m frisim damer.

Skyttesport: Stefan Nilsson (skeet), Marcus Svensson (skeet).

Den här veckan är ett hundratal OS-aktuella svenskar samlade på ett gemensamt träningsläger på kanarieön Fuerteventura. Många av dem lever med en osäkerhet:

Kommer jag att kvala in till OS? Eller stannar drömmen om Rio vid just en dröm?

Sarah Sjöström slipper fundera på det.

Det 22-åriga simfenomenet har länge vetat vad hon ska göra nästa sommar.

På tisdagen kom den formella bekräftelsen när Sveriges olympiska kommitté (SOK) tog ut henne till OS.

Sjöström, som i somras tog VM-guld och två gånger förbättrade världsrekordet på specialdistansen 100 meter fjäril, kommer att vara det i särklass största blågula guldhoppet i Brasilien.

Sverige har inte haft en lika tydlig OS-favorit sedan Carolina Klüft tog sjukampsguld i Aten 2004.

För att Sjöström ska kunna fokusera på förberedelserna skyddas hon från medierna de knappa nio månader som återstår till spelen.

Sjöström kommer att vara sparsam med längre intervjuer förutom i samband med en mediedag i Stockholm i vår. Det är hennes nya agent, den förra trestegsstjärnan Christian Olsson, som ligger bakom strategin.

– Han har tagit OS-guld och vet vad som krävs, säger Sjöström.

Det fanns ett liknande upplägg för Carolina Klüft då för elva år sedan.

– Pappa och Agne (Bergvall, tränaren) styrde undan en del – hur mycket eller lite jag skulle ställa upp i media. Så att det inte skulle äta upp mig. De såg till att jag fick en skön resa in mot OS, säger Klüft.

– Du ska inte behöva ta i det själv, även om du tycker om att vara i media och har lätt för det. För det tar mycket tid och energi att hela tiden vara ajour. Inför OS är det många som drar i en och vill snacka.

TT: Pressen kommer inte bara från medierna, utan även från idrottaren själv, från människor i närheten och från andra supportrar. Hur hanterade du det?

– Genom hårt arbete med det mentala. Många tyckte att det såg så lätt ut för mig, men det var för att jag hade gjort hemläxan. Jag skrev mycket för att formulera för mig själv vilket fokus jag skulle ha och inte dras med i medaljsnacket.

Medan Klüft var debutant 2004 gör Sjöström sitt tredje OS.

– Den erfarenheten tror jag kommer att hjälpa henne väldigt, väldigt mycket. Hon vet vad som väntar. Och hon har visat tusen gånger att hon klarar av press. Nu gäller det bara att hon håller sig till samma plan som tidigare, säger Klüft.

Sarah Sjöström själv känner sig lugn.

– Det var mycket inför OS i London också, men nu har vi en bättre plan och är mer beredda på allting.