Fakta: Publikskandaler i allsvenskan

25 april 2011: En assisterande domare träffas av ett knallskott i matchen mellan Syrianska och AIK och matchen bröts. Syrianska tilldömdes seger med 3–0 och AIK straffades även med böter på 150 000 kronor.

24 maj 2011: Ett knallskott kastas och en supporter springer in på Swedbank stadion, i samband med Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborg, och attackerar HIF-målvakten Pär Hansson. Matchen bröts och Helsingborg tilldömdes senare segern med 3–0. MFF straffades även med böter på 150 000 kronor.

8 april 2013: Ett päron kastades in på planen på Stockholms stadion och träffade Mjällbys Gbenga Arokoyo, i bortamatchen mot Djurgården. Matchen bröts. Först beslutades att matchen skulle återupptas från den 38:e minuten, då Mjällby ledde med 1–0. Senare tilldömdes Mjällby segern med 3–0. Djurgården straffades även med böter på 15 000 kronor.

Sahlénius säger till Aftonbladet att man ännu inte har något namn, men att man jobbar tillsammans med polisen för att identifiera personen.

– Sedan kommer vi ta fram utredningsmaterial och göra en arrangörsavstängning på honom. Polisen får ta ställning till vad de ska göra, säger han.

Sahlénius säger till SVT Sport att det stod IFK-supportrar på läktaren där knallskottet kastades ifrån.

Smällaren kastades mot planen och hamnade i närheten av den assisterande domaren Mathias Klasenius, som chockades, och som träffade MFF-avbytaren Tobias Sana.

Båda har polisanmält händelsen, Sana får att ha fått en känning i benet efter knallskottet, Klasenius för att ha fått problem med hörseln.

Kan förlora med 0–3

Matchen bröts. Om det var en Blåvitt-supporter som kastade knallskottet ska, enligt fotbollens tävlingsbestämmelser, IFK Göteborg förlora matchen med 0–3.

– Det är huvudregeln. Sen finns det undantagssituationer, som att om det finns särskilda skäl kan matchen återupptas från den tidpunkt när den bröts. Och om det finns synnerliga skäl kan vi besluta att det uppnådda resultat, 0–0, ska gälla som slutligt resultat, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

– Det finns alltså lite olika vägar att gå. Hur det blir när det gäller den här matchen kommer senare i vårt beslut. Och det kan i sin tur överklagas.

Skyndsamt ärende

Hon säger att i bedömningen ska även räknas in om något lag ska få spela inför tomma läktare. Däremot kan man inte döma till böter.

– Det är en annan ordning, det är ett bestraffningsärende. Där har vi andra regler numera. Om en förening har gjort allting för att undvika att sådant här händer ska de inte bestraffas.

Disciplinnämnden inväntar nu underlag som matchdelegaten och kanske även domaren Jonas Eriksson lämnar till riksombudet, en tjänst som Fotbollförbundet nyligen införde. Just nu är det förbundsjuristen Anders Hübinette som är riksombud. Han lämnar handlingarna och ett eget yrkande till disciplinnämnden som i sin tur skickar dem till den klubb, eller de klubbar, som är anmälda.

– Vi kommer sedan att ha vårt sammanträde så fort det går eftersom frågan gäller en match som avbrutits, säger Elserth.