Fakta: Klassiska guldstrider

IFK Göteborg – och för all del också jätteoutsidern AIK – behöver få hjälp av Malmö FF för att kunna vinna SM-guld. Här är några dramatiska guldstrider där vinnarna har fått hjälp i sista omgången.

1968: Nykomlingen Öster låg bara trea inför den sista omgången. Men serieledande MFF spelade bara 0–0 mot Elfsborg, samtidigt som tvåan Djurgården 1–1-kryssade mot IFK Göteborg. På Värendsvallen vann Öster med 2–0 mot Örgryte och seglade förbi till SM-guldet i en rekordjämn allsvenska – där de fyra första lagen slutade på samma poäng.

1998: AIK vann sitt andra SM-guld på 90-talet efter att Alexander Östlund gjort matchens enda mål mot Örgryte hemma på Råsunda. En av Gnagets stora guldhjältar gick att hitta i Häcken. Helsingborg ledde nämligen inför slutomgången, men blev utan poäng borta mot det redan nedflyttade Hisingslaget. Mathias Larsson gjorde båda målen för Häcken som vann mot HIF med 2–1.

2004: IFK Göteborg hjälpte MFF till guldet för elva år sedan – är det dags för skåningarna att betala tillbaka nu? 2004 var MFF tvåa bakom Halmstad inför avgörandet. Men hemma på Örjans vall nådde HBK bara 1–1 mot Blåvitt, efter att Magnus "Ölme" Johansson kvitterat på straff för gästerna. När Jon Inge Höiland samtidigt gjorde MFF:s 1–0 mot Elfsborg blev det guldfirande på Malmö stadion.

2012: Elfsborg hade guldgreppet inför sista omgångens hemmamatch mot Åtvidaberg. Men när boråsarna bara fick 1–1 där bjöds Malmö FF in i kampen om guldet. Elfsborg fick ändå ta emot Lennart Johanssons pokal, eftersom AIK gav en hjälpande hand och besegrade MFF med 2–0 i den sista allsvenska matchen någonsin på Råsunda.

När domarna blåser av i Malmö, Göteborg respektive Örebro på lördag eftermiddag har vi svaret. Då har IFK Norrköping, IFK Göteborg eller AIK tagit SM-guld.

Men de inblandade lagen har inte råd att vänta så länge med att kolla hur det ligger till. Hur det går för rivalerna kan förändra hur Göteborg spelar mot Kalmar i slutet av matchen, medger Lennartsson.

– Först och främst ska vi göra en bra prestation mot Kalmar och försöka ta tre poäng, det är det vi kan påverka, säger han.

– Men självklart kommer vi att veta allt som händer i den andra matchen.

"Inte tänkt på det"

Tränarkollegan i Norrköping, Janne Andersson, hade på torsdagen samtidigt inte hunnit tänka riktigt så långt inför bortamatchen mot MFF.

– Jag har inte tänkt på det. Jag är så fokuserad på vår match, men det kanske jag borde ha. Jag får värdera det, men jag har inte kommit så långt än i huvudet.

De båda tränarna tänker hur som helst hålla resultatet i de övriga matcherna för sig själva i möjligaste mån. Först när det blir viktigt för den egna matchen lär spelarna få veta hur rivalen sköter sig.

– De får veta det som de behöver veta. Det de inte behöver veta kommer de inte att få reda på, säger Lennartsson.

"Helst inte"

Spelarna själva lever gärna i ovisshet om det går.

IFK Göteborgsanfallaren Gustav Engvall svarar "helst inte" på om han vill veta hur det går för Norrköping och AIK. Norrköpingsmittfältaren Nicklas Bärkroth hoppas också att slippa tänka på guldkonkurrenterna under matchen.

– Det spelar roll mot slutet av matchen, beroende på vad det står, hur man ska tänka och så. Men jag tror att det är fel fokus att man ska gå innan matchen och tänka på såna saker, säger Bärkroth.

– Vi ska gå ut och göra vårt jobb. Vi ska åka ned till Malmö för att vinna.