Fakta: Ängelholms FF

1976: Ängelholms FF bildades efter en sammanslagning av Ängelholms IF och Skörpinge GIF.

2001: Vinner superettakvalet mot Ljungskile och går för första gången i klubbens historia upp i den näst högsta serien.

2002: Slutar näst sist i superettan och åker ur direkt.

2007: Slutar tvåa i division 1 södra och går upp i superettan igen.

2014: Hotas under hösten av konkurs efter att kommunen sagt nej till ekonomisk nödhjälp. Startar en insamling där "alla fotbollsvänner i Sverige" uppmanas att skänka pengar. Lyckas dock säkra elitlicens för resten av säsongen och den efterföljande.

2015: Slutar på tolfte plats av superettans 16 lag.

2016: Redan före säsongen uppmanas spelartruppen att sänka sina löner med 20 procent. När inte julilönen utbetalas får spelartruppen nog. Ordföranden Sten-Inge Fredin meddelar att Ängelholms FF ska sättas i konkurs, men en konkursanmälan skickas inte in till tingsrätten. Kommunen vägrar, precis som 2014, att kliva in och rädda föreningen.

Först och främst, menade Lars Nyander, måste det bringas klarhet.

– Vi söker dem för att få situationen klar för oss. De ger dubbla budskap, sade han till Helsingborgs Dagblad efter fredagsmorgonens extrainsatta krismöte i Stadshuset.

Det var på torsdagen som det först kom besked att Ängelholms FF ska försättas i konkurs. Detta sedan klubbens långvariga ekonomiska problem kuliminerat i och med att spelarna inte fått sin lön för juli månad, något som TV4:s Fotbollskanalen var först att avslöja. Men senare kom det nya besked från klubben; en konkursanmälan är ännu inte inskickad till tingsrätten.

Ingen räddningsaktion

Och kommunstyrelsen fokuserade på var kommande generationers fotbollsspelare ska ha sin hemvist.

– Det är barn- och ungdomsverksamheten vi värnar och där vi ser ett kommunalt intresse och ansvar, sade Lars Nyander.

– Det man i grunden behöver göra om ÄFF inte finns längre är att starta en ny förening. Då får man hoppas att det finns föräldrar och personer som vill axla det här.

Någon räddningsaktion från kommunens sida har aldrig varit aktuell, och kommer inte heller att bli det. Det slog Lars Nyander fast redan på torsdagen.

– Vi har haft mycket dialog med klubben, och sagt att vi inte går in för att sponsra en elitklubb. Det är skattepengar. Vi har varit tydliga med det från början, och det är klubben väl medveten om. Det kan inte ha kommit som en överraskning att vi inte stöttar en elitsatsning. Vi ger inga pengar till Rögle eller några andra elitsatsande lag mer än ett så kallat sponsorbidrag. Det har ÄFF fått. Vi kan inte gå in med mer, det är samma regler för alla, sade han till HD då.

Kommunstyrelsen har även, enligt tidigare avtal, betalat årets driftsbidrag i förväg.

"Vill spela"

Ängelholms ordförande Sten-Inge Fredin är fortsatt kritisk till kommunen – som han redan har kallat för "en skitkommun vad det gäller idrotten" – och beslutet att fokusera på barn- och ungdomsverksamheten.

– Det kan man ju göra naturligtvis. Man kan ju se det som en social verksamhet i sig, men man missar liksom pointen och intresset av att ha ett elitlag i klubben där man har en möjlighet för de här killarna nu i allsvenskans U19-lag att kunna få en fot in i elitfotbollen framöver, sade han till HD.

Vad som väntar utanför planen för Ängelholm – som enligt Aftonbladet saknar en halv miljon kronor för att klara löne- och skattekostnaderna – är oklart.

På densamma väntar, trots allt, lördagens hemmamatch mot Sirius för nästjumbon.

– Vi vill spela. Vi har kontrakt och kommer fullfölja det tills vi får höra något annat från spelarföreningen eller Unionen. Vi kommer träna och spela match till de säger stopp, säger mittfältaren Vlado Zlojutro till Expressen.