Fakta: Skeet

Skyttarna skjuter från sju stationer placerade i en halvcirkel samt en station som är placerad i mitten av cirkeln. Alla skyttar börjar på station ett för att sedan fortsätta på station två och så vidare. Kastmaskinerna finns i varsin ände av halvcirkeln. Skyttarna skjuter ömsom på enkelduvor, ömsom på dubbléer (två lerduvor – en från varje kastare). Endast ett skott får avlossas per duva. Herrar skjuter 125 i kvalet, i serier om 25 duvor per serie.

Källa: Skytteförbundet.

Marcus Svensson blev som 14-åring yngste svensk att vinna SM-guld för seniorer, och har även klarat av att skjuta fullt - 125 av 125 duvor - i en grundomgång två gånger. Svensson vann dessutom för-OS i april, just på OS-banorna i Rio.

Tillsammans med vännen Stefan Nilsson, som bara var två träffar från final i London-OS, utgör de båda skåningarna Sveriges OS-trupp i skeet.

– Det känns jätteskoj, Vi har tävlat ihop och följts åt sedan vi var 11–12 år, så det är jäkligt skoj att vi båda är här, säger Svenson.

– Vi klickade bra från början och hela resan har varit rolig och utan konstigheter, säger Stefan Nilsson. Vi umgås även privat utanför skjutbanan. Samtidigt som vi är lagkamrater är vi konkurrenter, men vi är bra kompisar.

Bäst i världen

Det brukar ju tyvärr vara så att bara en av dem lyckas när de är på samma tävlingar.

I vart fall historiskt.

– Jag vet faktiskt inte varför det har varit så, men tycker ändå vi har blivit lite bättre på det nu. Tidigare på har vi sett ett mönster att jag är bra tidigt på säsongen och Marcus bra på den senare. Nu har vi lagt om träningen för att vi ska vara som bäst nu i OS, säger Nilsson.

Just att bli bäst i världen är något som lockar.

Gå till final

Marcus Svensson igen:

– Det är därför jag är här. Jag siktar på medalj. Jag måste ha två bra dagar för att lyckas. Jag har haft den här inställningen hela tiden att jag ska ta medalj, annars hade jag inte behövt åka hit.

TT: Skulle ni båda två kunna gå till final?

– Det är förhoppningen. Vi har ju den kapaciteten, så det är ingen omöjlighet. Får vi allt att klaffa och har riktigt bra fokus så kan det gå bra. Själva skyttet eller tekniken är inga konstigheter, den sitter där. Det gäller bara att knyta ihop säcken, säger Marcus Svensson.