Fakta: Premiäromgången i Superettan

Lördag 2 april: Varberg–Åtvidaberg, Gais–Frej.

Söndag 3 april: Degerfors–AFC United, Ängelholm–Syrianska, Ljungskile–Örgryte, Assyriska–Dalkurd.

Måndag 4 april: Trelleborg–Värnamo, Sirius–Halmstad.

Fakta: Åtvidaberg tippas åka ur

För två år sedan åkte Brommapojkarna och Mjällby ur allsvenskan. I fjol fortsatte raset för de båda lagen när de degraderades från superettan. I år tippas det gå lika illa för Åtvidaberg, fjolårets strykpåse i allsvenskan. Noll procent av de medverkande i upptaktsträffen trodde på Åtvidaberg som ett topplag. Medan 65,7 procent tror att östgötalaget nästa år får nöja sig med spel i division ett.

– Alla förstår med att bara fem spelare kvar sedan förra året och med många unga spelare så är det svårt att sätta en målsättning. Skapa ett nytt lag som spelar bra fotboll och se till att göra en okej säsong och överleva det här året. Men det är klart att det kommer att bli tufft, säger Åtvidabergs tränare Roar Hansen till corren.se.

Ängelholms tränare Christian Järdler sade vid onsdagens upptaktsträff i Upplands Väsby att alla spelare är med och tränar. Men i den senaste träningsmatchen mot Landskrona i lördags var de sex som inte gått med på 20 procents lönesänkning inte med. Ingen situation som en tränare vill ha tio dagar före en premiär.

– Mitt uppdrag är att vinna matcher, då får jag prioritera dem som jag vet att jag kan använda. För mig är det det enda rimliga. Spelar jag med tre eller fyra som sedan är borta så har jag missat chansen att använda andra som ska spela premiären, säger Ängelholms tränare Christian Järdler.

– Vansinne för en tränare att få ett sådant beslut från en styrelse som skapat en sådan splittring bland spelare. Det är svårhanterligt, men jag upplever att jag har 16 spelare som har full motivation för klubben, det är där man får börja.

Ny kris

– Det är andra konkurshotet på två år som hänger över oss men vi har blivit bra på att lösa knipor och ska göra det igen.

En amerikan, anfallaren Ryan Finley, har kommit till utan kostnad. Men transferfönstret stänger 31 mars och först då vet Järdler om de sex kontraktslösa spelarna blir kvar i klubben. Då är genrepet mot Husqvarna på måndag avverkat – och dagar efteråt, den 3 april, väntar premiären i superettan mot Syrianska.

Att låna spelare från Malmö FF eller plocka upp egna juniorer är andra nödalternativ om truppminskningen blir ett faktum.

– I dag har vi alla spelare i träning. Där ligger vi just nu. Det sköts respektfullt, men det är en jättebesvärlig situation i omklädningsrummet.

Märklig situation

Spelaren Johan Eiswohld intygar att situationen är märklig.

– Det är så klart jobbigt. Alla strävar inte åt samma håll. Om vissa går ner i procent, vissa inte gör det, blir det problem inom gruppen. Ska man ha det så en hel säsong tror jag det blir tufft, säger Eiswohld.