Fakta: Den ryska friidrottsskandalen

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD, i december 2014, anklagades rysk friidrott för systematisk dopning av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

I november 2015 presenterade Wada sin utredning och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av rysk friidrott för systematisk dopning. Enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. Beslut om de ryska friidrottarna få ställa upp i OS i augusti har ännu inte tagits.

I den andra delen av Wadas rapport slogs fast att IAAF:s förre ordförande Lamine Diack omgett sig av en korrupt inre krets som organiserat bland annat mörkläggning av dopning och ägnat sig åt utpressning. Diack har även erkänt för fransk polis att han tagit emot mutor för att dölja positiva dopningsprov. Hans son, Papa Massata Diack, samt den ryske friidrottstränaren Valentin Balachnitjev har stängts av på livstid av IAAF.

I det amerikanska tv-programmet 60 minutes i början av maj hävdar Vitalij Stepanov, som jobbat åt Rusada men som nu bor i USA, att fyra ryska guldmedaljörer i vinter-OS 2014 dopade sig och att den ryska säkerhetstjänsten infiltrerade antidopningsarbetet under Sotji-OS.

Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet och nu boende i USA, säger i en artikel i New York Times på torsdagen att flera dussin, varav minst 15 ryska medaljörer i Sotji-OS, ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför spelen. Bland de utpekade finns längdskidåkaren och femmilsmästaren Alexander Legkov, guldmedaljörer i bob och skeleton samt hela damlaget i ishockey.

Kreml avfärdar anklagelserna som en smutkastningskampanj mot rysk idrott. Och längdskidstjärnan Alexander Legkov och bobåkaren Alexander Zubkov, som pekas ut, nekar båda till anklagelserna.

Grigorij Rodtjenkovs, den förre chefen för det ryska antidopningslaboratoriet Rusada, påståenden att minst 15 ryska medaljörer i Sotji-OS 2014 ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram har fått Kreml att reagera starkt.

– Absolut substanslösa anklagelser. Det liknar en avhoppares förtal, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov vid en presskonferens i den ryska huvudstaden på fredagen.

Rodtjenkjov berättar för New York Times att han utvecklade ett medel bestående av tre förbjudna substanser och att urinprov som lämnats i samband med vinter-OS i Sotji byttes ut mot prov som idrottsutövarna lämnat in flera månader tidigare.

De tvåa aktiva som namnges i artikeln, Alexander Legkov och Alexander Zubkov, säger i den ryska tv-kanalen Match att dopningsanklagelserna är "nonsens och kränkande".

"Totalt nonsens"

– Vi måste ta till rättsliga åtgärder mot de här människorna. Alltihop är oseriöst, totalt nonsens och vi måste få stopp på det, säger Legkov, som tog guld och silver i Sotji-OS.

Tidigare har Vitalij Stepanov, som jobbat åt Rusada, men nu bor i USA, i tv-programmet 60 minutes sagt att den ryska säkerhetstjänsten infiltrerade och kontrollerade antidopningsarbetet under Sotji-OS. Det ryska idrottsministeriet svarade med att dopningstestandet gick rätt till under de egna vinterspelen och övervakades av oberoende observatörer.

Den senaste tidens avslöjande förbättrar inte Rysslands chanser att få avstängningen av landets friidrottare från internationellt tävlande hävt före OS i Rio de Janeiro. Wada har ännu inte gett besked i frågan.

– Rusada har helt klart en lång väg att gå. Men nu när Wada har två oberoende experter på plats känner jag mig mer övertygad om att det som behöver göras kommer att bli åtgärdat utan dröjsmål, säger Wadas ordförande Craig Reedie.

Polen under lupp

Däremot har Wada gjort klart att Kenya inte lever upp till sina åtaganden i arbetet mot dopning och riskerar uteslutning från OS i Rio. Kenyas president Uhuru Kenyatta hade på fredagen ett möte med bland andra landets idrottsminister Hassan Wario i ärendet. Kort därefter begärde Kenya att skyndsamt möte med Wada och idrottsministern var beredd att omgående flyga till Montreal, där Wadas huvudkontor ligger.

Dessutom satte Wada vid sitt möte i Montreal på torsdagen upp Polen på en observationslista. Polen får fram till 12 augusti på sig att anpassa sig efter Wadas regelverk och till den 12 september för att få igång en fungerande verksamhet. Annars väntar omedelbara sanktioner.