Fakta: Så startar förarna i Australiens Grand Prix

1. Lewis Hamilton, Storbritannien (Mercedes)

2. Nico Rosberg, Tyskland (Mercedes)

3. Sebastian Vettel, Tyskland (Ferrari)

4. Kimi Räikkönen, Finland (Ferrari)

5. Max Verstappen, Nederländerna (Toro Rosso)

6. Felipe Massa, Brasilien (Williams)

7. Carlos Sainz, Spanien (Toro Rosso)

8. Daniel Ricciardo, Australien (Red Bull)

9. Sergio Pérez, Mexico (Force India)

10. Nico Hülkenberg, Tyskland (Force India)

11. Valtteri Bottas, Finland (Williams)

12. Fernando Alonso, Spanien (McLaren)

13. Jenson Button, Storbritannien (McLaren)

14. Jolyon Palmer, Storbritannien (Renault)

15. Kevin Magnussen, Danmark (Renault)

16. Marcus Ericsson, Sverige (Sauber)

17. Felipe Nasr, Brasilien (Sauber)

18. Daniil Kvyat, Ryssland (Red Bull)

19. Romain Grosjean, Frankrike (Haas)

20. Esteban Gutiérrez, Mexico (Haas)

21. Rio Haryanto, Indonesien (Manor)

22. Pascal Wehrlein, Tyskland (Manor)

Fakta: Nya kvalregler

Kvalet, som avgör startplaceringen under VM-deltävlingarna, har gjorts om i år. Kvalet består av tre sessioner. Den första pågår i 16 minuter, efter fem minuter elimineras den långsammaste föraren, därefter slås den långsammaste föraren ut var 90:e sekund tills 15 förare återstår. Nästa session är 15 minuter, efter sex minuter slår den långsammaste ut, därefter ytterligare sju enligt samma princip som under första sessionen. Det sista kvalet pågår 14 minuter, efter fem minuter slås den långsammaste ut, därefter en och en tills bara två förare återstår.

På lördagen var det premiär för formel 1:s nya regler för kvalet, som avgör vilken startplacering förarna får i grand prix-loppen.

Kvalet vanns av Lewis Hamilton, förra årets världsmästare, som dessutom varit snabbast på samtliga träningspass. Han duellerade om startpositionen med stallkamraten Nico Rosberg, Tyskland, som inte verkar ha störts av fredagens krasch då han skadade bilens främre vinge.

"Riktigt nöjd"

Trea startar Ferraris Sebastian Vettel. För Hamilton innebär kvalsegern att han för 50:e gången startar i pole position och han beskriver några varv som "sexiga".

– De kändes så bra. Jag bara flöt och gjorde inte några riktiga misstag. Som förare är allt du kan hoppas på att fortsätta förbättras, och det gjorde vi i dag. Jag är riktigt nöjd, säger han.

Både han och Nico Rosberg hyllar stallet för arbetet de gjort med bilarna.

– Det är väldigt tidigt (på säsongen), så vi ska vara lite försiktiga, men det verkar verkligen som att vi är snabbast där ute med god marginal. Det är fantastiskt att se det, säger Nico Rosberg.

Fortsatt kritik

Alla tre toppförarna är fortsatt kritiska mot kvalformatet. Publiken tvingades titta på en tom bana mot slutet, då förarna valde att inte slösa på däcken då de kände att de inte kunde slå förarna framför. Hamilton poängterar att förarna redan inför säsongen varnat för de nya reglerna.

– Till syvende och sist spelar det ingen roll för mig, jag gjorde vad jag behövde göra, säger han.

Mest kritisk är Sebastian Vettel, som helt vill återgå till de tidigare reglerna.

– Det fins inga bilar kvar att titta på. De vill se Lewis, Nico och Kimi (Räikkönen) pressa på under slutet av kvalet när banan ska vara som bäst. Jag tror inte att vi behöver kritiken nu, vi har redan gett den. Men det är fel väg att gå, säger han.