Fakta: De går till åttondelsfinal

De två främsta lagen i varje grupp går till åttondelsfinal tillsammans med de fyra bästa grupptreorna.

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng i gruppen görs en ny tabell med bara de inblandade lagen och placeringen avgörs genom:

1) Flest inspelade poäng i matcherna mellan de berörda lagen.

2) Inbördes målskillnad.

3) Flest gjorda mål i matcherna mellan lagen.

Om två lag fortfarande inte går att skilja åt går man till:

4) Målskillnad i samtliga matcher.

5) Flest gjorda mål i samtliga matcher.

7) Fairplay-index i EM.

8) Uefa-koefficienten.

Vilka av grupptreorna som går vidare räknas ut via:

1) Poäng.

2) Målskillnad.

3) Flest gjorda mål.

4) Fairplay-index i EM.

5) Uefa-koefficienten.

Först på lördagen fullbordas den andra EM-omgången i grupp E när Belgien möter Irland. Efter 90 minuter på Stade Matmut Atlantique i Bordeaux vet vi förutsättningarna i gruppen inför avslutningen på onsdag. Om vi spekulerar kan Sverige faktiskt bli grupptvåa utan att ha avlossat ett enda skott mot motståndarnas mål.

Vid exempelvis mållöst i Belgien–Irland och Sverige–Belgien samt en italiensk vinst (som säkrar gruppsegern) mot Irland med mer än ett mål är Sverige grupptvåa i kraft av bättre målskillnad när tre lag står på två poäng i grupp E. Om det förstnämnda sker, men Italien endast vinner med 1–0, kan antalet varningar avgöra om det är Sverige eller Irland som går vidare som tvåa. Belgien har vid ett sådant scenario sämre målskillnad och slutar sist.

Om Belgien vinner mot Irland kan Sverige också bli grupptvåa. Då krävs det seger i avslutningen mot belgarna samtidigt som inte Irland besegrar Italien eller skaffar sig en bättre målskillnad än Sverige.