Fakta: B-loppen på Vincennes

I lördags kördes Prix de Bretagne – det första av fyra så kallade B-lopp på Vincennes-banan i Paris. Dubbelt fransk i topp med Akim De Kapi Vert och Anna Mix. I de fyra B-loppen (Bretagne, Bourbonnais, Bourgogne och Belgique) samlar hästarna poäng enligt 6–4–3–2–1. De sex hästar med högst poäng får en plats i Prix d’Amérique söndagen den 31 januari.

13 december: Prix du Bourbonnais, 2 850 meter, tillägg 25 meter vid 1 076 000 euro.

3 januari: Prix de Bourgogne, 2 100 meter autostart.

17 januari: Prix de Belgique, 2 850 meter, tillägg 25 meter vid 1 181 000 euro.

Tränaren Daniel Redén vill gärna starta i Prix d’Amerique med trefaldiga världsrekordstoet. Men Delicious US har för låg prissumma. Hon kan kvala in till storloppet sista söndagen i januari genom att samla poäng i de så kallade B-loppen på Vincennes. Nästa är B-lopp är Prix du Bourbonnais om drygt två veckor.

– Tyvärr blir det svårt för henne att komma med även i Bourbonnais. Troligen blir det 14 hästar på start och fyra från 25 meters tillägg, Delicious är nu 13:e häst och då återstår en dryg vecka av anmälningarna. Hon kan samla poäng i Prix de Belgique (17 januari) men det är lika tajt att komma med där, säger Jean-Francois Meyer, journalist på franska hästsporttidningen Paris-Turf.

Delicious US har travat världsrekord över sprinter-, medel, och långdistans i år med Örjan Kihlström i sulkyn.

– Det hade varit spännande att få köra Delicious på Vincennes. Det är en enormt bra häst, säger Kihlström.